Cégvilág

Íme, a világ legdrágább bevásárlóutcái

A gazdasági válság a világ legelőkelőbb bevásárlóutcáinak több mint a felére hatással volt, derül ki a Cushman & Wakefield legfrissebb elemzéséből, mely 274 prominens kiskereskedelmi lokáció vizsgálata alapján 54 százalékos visszaesést mutat az elsődleges bérleti díjakban.

A nemzetközi ingatlantanácsadó éves Világ Bevásárlóutcái (MSATW) tanulmánya 24 éve nem tapasztalt bérleti díj visszaesésről számol be globálisan. A tavalyi évhez képest csupán a vizsgált helyszínek 18 százalékánál volt tapasztalható az elsődleges bérleti díjak növekedése.

 A Világ Bevásárlóutcái kutatás a kiskereskedelmi piac erősségét valamint 60 ország prominens bevásárlóutcáinak népszerűségét méri globálisan. A kiskereskedők terjeszkedésének elmaradása miatt a világ tíz legdrágább bevásárlóutcájának többségében az elsődleges bérleti díjak csökkentek vagy változatlanok maradtak.

 A New York-i Fifth Avenue továbbra is a világ legdrágább bevásárlóutcája maradt, ahol a kiskereskedők négyzetméterenként 18 százalékkal kevesebb, 13,027 euró éves bérleti díjat fizetnek, mint 2008- ban.

A Fifth Avenue nyolc éve a világ legdrágább utcája megelőzve a Hong Kongban lévő Causeway Bay és a párizsi Champs-Élysées –t, melyek a szintén előkelő második és harmadik helyet foglalják el. Az idei évben a legnagyobb növekedést a németországi Münchenben található Kaufingerstrasse mutatta a bérleti díjak 7,1 százalékos emelkedésével melynek hatására bekerült a világ 10 legdrágább bevásárlóutcája közé.

A legnagyobb visszaesés az írországi Dublinban található Grafton Street-en volt tapasztalható a, mely a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenése miatt az ötödikről a nyolcadik helyre esett vissza az előző évben tapasztalt kiugró eredménye után, melynek során először került be a tíz legdrágább utca közé.

Globálisan a legnagyobb bérleti díj növekedés Sao Pauloban, Brazíliában volt tapasztalható, ahol az Alameda Lorena bérleti díjai 111 százalékkal és az Iguatemi Shopping bérleti díjai 79,3 százalékkal növekedtek. Ázsiában a vietnámi Ho Chi Minh City központja mutatta a legnagyobb, 50 százalékos növekedést, míg Európában a franciaországi Bordeauxban lévő Rue St Catherine bérleti díj növekedése volt a legmagasabb, 17,6 százalék.

A legnagyobb bérleti díj csökkenés Mumbayban a Colaba Causeway bevásárlóutcában történt, ahol 63,5 százalékos visszaesést mértek. Amerikában a Rio de Janeiroban található Sao Conrado Fashion Mall bérleti díjai csökkentek 53,4 százalékkal, míg Európában a bukaresti Calea Victoriei bérleti díj mutatói csökkentek 48,1 százalékkal.

A világ legdrágább bevásárlóutcája a New York-i  Fifth Avenue, ahol a kiskereskedők 13 027 eurós éves bérleti díjra számíthatnak négyzetméterenként. A 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartva az előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárlóutcájában évi 1 200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

felmérés bevásárlóutca MSATW New York cushman
Kapcsolódó cikkek