Cégvilág

Az uniós tejpiaci rendtartás átalakításáról döntöttek a tagállamok

A mai brüsszeli informális agrárminiszteri tanácsülésen a 27 uniós tagállam közül 20 támogatta az uniós tejpiaci rendtartás gyökeres átalakítását. „Fontos és üdvözlendő döntés született, amelyre égető szükség van a gazdasági válság által igen erőteljesen sújtott európai tejszektorban" - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista főtagja.

A döntés értelmében tagállamok felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki az eddigieknél hatékonyabb piacszabályozó intézkedéseket a tejpiac egyensúlyának visszaállítására

Az MSZP EP-delegációvezetője emlékeztetett, hogy a magyar kormány már hónapokkal korábban javasolta a kvóta-alapú támogatások, illetve Franciaországgal közösen az exporttámogatásokat jelentős növelését. Ugyanezt a követelést fogalmazta meg az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának ülésén is, ahol az összes tejtermelésben érdekelt tagállam bírálatot fogalmazott meg az Európai Bizottság tartózkodó magatartásával szemben.

"Az Európai Bizottság által alkalmazott tejkvóta-növelés és a gazdasági válság miatt bekövetkező fogyasztáscsökkenés együttesen túlkínálathoz és a tejfelvásárlási árak drasztikus zuhanásához vezettek. A gazdák gyakran a termelési költségek alatt kénytelenek értékesíteni termékeiket. Ehhez a helyzethez a nagy kereskedelmi láncok agresszív árletörő politikája is hozzájárult. Az áruházláncok kihasználva piaci erőfölényüket, rendkívül alacsony felvásárlási árat szabnak meg a termelőknek, miközben változatlan szinten értékesítik a tejtermékeket. Így a profitnak csak elenyésző százaléka képződik a termelőknél, nagy része eloszlik a kereskedelmi láncban. Beszédes adat, hogy miközben 2007 novembere óta a kiskereskedelmi tejárak 14 százalékkal emelkedtek, addig a felvásárlási árak a termelési árszint alá csökkentek. " - hangsúlyozta a szocialista politikus.

"Az Európai Bizottság elsődleges feladata, hogy hatékony piaci intézkedésekkel rövid távon stabilizálja a tejpiacot, középtávon pedig megteremtse a kínálat és a kereslet egyensúlyát. Mindez azonban nem történhet a kistermelők rovására, a tejpiaci szabályozás ugyanis nem csak gazdasági, hanem egyben szociális és foglalkoztatási kérdés is. A tejszektorral szinte az élelmiszertermelés minden más ágazata kapcsolatban áll, ráadásul a tejtermelés 60 százaléka hátrányos helyzetű térségekben zajlik. A tejüzemek sokszor az elmaradott térségek legnagyobb foglalkoztatói" - mondta Tabajdi Csaba.

rendtartás Tabajdi Csaba tejpiac tagállamok
Kapcsolódó cikkek