Cégvilág

Chip és nyolcvan éves vírustörzs a vakcinában? A veszélyes hírek nem ismernek határokat

A következő hetekben éri el Európát az új influenza hulláma, ezért nagyon komolyan kell venni a megelőzést - mondta kérdésünkre Jakab Zsuzsanna, a Stockholmban működő Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) főigazgatója. Eközben itthon megy a huzavona az oltás körül. Az egészségyügyi miniszter feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.

Ne oltassuk be magunkat, mert a vakcinával együtt chipet ültetnek a szervezetünkbe!.Ne oltassuk be magunkat, mert a hazai vakcina az 1930-as járványt okozó vírustörzsből készült! Ilyen rémhírek is megjelentek a magyar médiák egy részében az elmúlt hetekben. Ezek miatt Székely Tamás egészségügyi miniszter feljelentést tett ismeretlen rémhírterjesztő ellen az ügyészségnél.

Az elsőszámú egészségügyi vezető szerint ugyanis ezek a rémhírek elrettentik az emberek egy részét a védőoltástól, pedig annak súlyos következménye lehet az egész lakosság egészségére, de a nemzetgazdaság számára is.

Ezt erősítette meg Jakab Zsuzsanna, az ECDC főigazgatója, aki szerint a következő hetekben érheti el a kontinensünket a vírusfertőzés hulláma. Szerinte a magyar hatóságok felkészültek, s a vakcinagyártó Omninvest az Egészségügyi Világszervezettől kapott vírustörzs alapján gyártja a védőoltásokat. Ezek ártalmatlanságát, hatásosságát a klinikai vizsgálatok igazolták, ezért adta ki a forgalomba hozatali engedélyt az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

A nemzetközi hatóságok már azt is megfigyelték, hogy a fiatal, egészségesek mellett az idősek körében is terjed a fertőzés.

Székely Tamás - miközben elismeri, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos hatósági kommunikáció nem volt teljesen rendben - úgy fogalmazott: az ÁNTSZ a járvány idején egyfajta félkatonai szervezetként működik a lakosság védelme érdekében. Így, ami a szervezet első számú embere állít, azt beosztottjainak nem lenne szabad "felülírni". Ezzel arra utalhatott, hogy amíg Falus Ferenc a terhes nők beoltása mellett érvelt, addig az egyik szakemberük azt nem tartja ajánlottnak. Székely úgy fogalmazott: ma is az az egységes álláspont, hogy a terheseket három hónap után ajánlott oltani, ám minden esetben konzultálni kell a kezelőorvosokkal.

Az oltást a háziorvosoknál kell kérni, amelyből 4 milliót térítésmentesen kapnak meg a kockázati csoportba tartozók, köztük a krónikus betegek, a terhesek, a stratégiai ágazatokban dolgozók. További 2 millió adagot a patikákban lehet kiváltani az orvosi vény alapján.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

Világgazdaság Online-->

beolt ÁNTSZ vakcina H1N1 influenza oltás újinfluenza ECDC
Kapcsolódó cikkek