Cégvilág

Engedett az emberi jogi aktivisták tiltakozásának a Nestlé

A Nestlé svájci multinacionális cég közölte, beszünteti tej közvetlen vásárlását attól a farmtól, amely Robert Mugabe zimbabwei elnök feleségének a tulajdona.

A Nestlé állítása szerint korábban azért vásárolt tejet zimbabwei farmoktól, köztük attól is, amely a Mugabe család tulajdona, hogy segítséget nyújtson az afrikai országnak, amelynek tejgazdasága az összeomlás szélén van. Az érintett területet a zimbabwei kormány kobozta el fehér tulajdonosától az ellentmondásos megítélésű földreform keretében. A Nestlé döntésének oka, hogy korábban emberi jogi aktivisták termékeinek bojkottálására szólítottak fel.

Zimbabwe évekig a térség egyik fontos élelmiszerellátója volt. A Mugabe-kormány azonban szinte minden, fehérek által üzemeltetett farmot elkobzott, úgymond a nincstelen zimbabweiek megsegítésére.

Ezzel gyakorlatilag összeomlott a mezőgazdaságon alapul állam gazdasága. Mugabe elnök mindvégig a nyugati országok szankcióit hibáztatta a kritikus helyzetért. Az ország gazdasága az elmúlt hónapokban stabilizálódott, miután a korábbi ellenzék részt kapott a kormányzatban.

Mugabe, felesége és egy tucat zimbabwei vezető az EU és az Egyesült Államok feketelistáján szerepel. A Nestlé döntése ellenére nem világos, hogy a svájci multinacionális cég közvetítőkön keresztül vásárol-e majd továbbra is tejet a Mugabe tulajdonában lévő farmtól.

emberi jogi aktivitás bojkott Nestlé Zimbabwe Mugabe
Kapcsolódó cikkek