Cégvilág

Még hiánycikk az új influenza elleni oltóanyag

Keresnie kell az oltóanyagot annak, aki be akarja oltatni magát az új influenza ellen. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet internetes oldalán, a www.eki.hu-n egy minden nap frissített listán közli, mely patikák forgalmazzák már az oltóanyagot.

Akik akarják, azok sem tudják minden esetben beoltatni magukat. Hiánycikknek számít ugyanis több helyen az új influenza elleni vakcina, egyelőre csak minden tizedik patikában kapható. A gyógyszertárak többségében hiába keresik az oltóanyagot az emberek; vagy még nem rendelt az üzlet, vagy nem érkezett meg a kért szállítmány - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A szaktárca ezért úgy döntött, nyilvánosságra hozzák, hol lehet már most megkapni a szert. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapjára felkerült lista mindennap frissül, jelenleg csaknem kétszáz patika neve van rajta.

Horváth Tamás, a Gyógyszerész Kamara elnöke szerint a nehézséget egyrészt az okozza, hogy a készletgazdálkodási intézet háromnapos határidővel szállít. Másrészt a patikák csak húszdarabos kiszerelésben vehetik meg a vakcinát, és félnek hogy a nyakukon marad. „Ha egy gyógyszertárban csak néhány igény érkezett az oltásra, akkor lehet, hogy megfontolja a gyógyszertár vezetője, hogy ezt a húszszoros csomagot megrendelje-e. Ez egy 34 ezer forintos áru, és a gyógyszertárak sajnos nincsenek abban a helyzetben, hogy komoly pénzekkel tudjanak készletezni.”

vakcina influenza oltóanyag gyógyszegyárttás egészségügy
Kapcsolódó cikkek