A jövőre fennállásának 175. évét ünneplő társaság a világgazdasági válságra történetének legnagyobb szabású költségcsökkentési, hatékonyságnövelő programjával válaszolt, ami a cég szerdai közleménye szerint a harmadik negyedévre meghozta a várt eredményt: miközben a bevétel éves összevetésben 4,5 százalékkal 3,6 milliárd euróra csökkent, az üzemi eredmény 14 százalékos javulása mellett az adózott profit az egy évvel korábbi 15 millió euróról 87 millió euróra növekedett. 

Az első félévben a Bertelsmann a reklámpiac visszaesése és értékcsökkenési leírások miatt 333 millió euró adózás utáni veszteséget szenvedett el. Időközben az áramvonalasítás révén az alkalmazotti létszám világszerte 102.600 főre csökkent az év eleji 107.105-ről, és halad előre a 2009-re több mint 900 millió euró megtakarítást előirányzó program - közölte a társaság.

A várakozások szerint a válság enyhülésével a második félévet pozitív eredményekkel zárhatja a konszern. "Trendfordulóról azonban még túlzás lenne beszélni. Mostanáig csupán a bevétel stabilizálódott némiképpen" - nyilatkozott Hartmut Ostrowski, a Bertelsmann igazgató tanácsának elnöke. 

A médiaóriáshoz tartozó RTL csoport, a legnagyobb európai televíziós társaság üzletmenete is hasonlóan alakult a harmadik negyedévben: a bevételcsökkenés ellenére növekedett a nyereség, főként a költségek lefaragása nyomán. A tévétársaság keddi közleménye szerint az üzemi eredmény az egy évvel korábbihoz képest 23 százalékkal 92 millió euróra nőtt, míg a bevétel 5 százalékkal 1,13 milliárd euróra csökkent, elsősorban a hirdetési piac zsugorodása miatt. Javulást tapasztal az RTL csoport is: szeptember óta szinte minden piacán több reklámidőt adott el, mint az év első nyolc hónapjában bármikor.