Cégvilág

A médiamágnás "beszólt" a Google-nak és a BBC-nek

Rupert Murdoch megerősített korábbi terveit az online média átalakításával kapcsolatban és ismét leszögezte: eltűntetné a Google hírei közül a konszernjéhez tartozó lapok cikkeit.

A News Corporation vezérigazgatója leszögezte, hogy amint a tervei szerint fizetőssé teszik az újságok online változatát, a lapok elvágják magukat a Google-tól. Az óriásvállalat többek között a The Wall Street Journal, a The Sun és a The Sun kiadója.

Jelenleg a lapok nagy része a Google segítségével növeli látogatói számát, Murdoch-nak azonban eltökélt szándéka, hogy függetleníti lapjait a keresőóriástól és önálló, fizetős szolgáltatássá teszi az online portfóliót. A The Wall Street Journal esetében a modell működik, igaz, a gazdasági lap online verziójának sikere egyedüli a piacon. Murdoch úgy fogalmazott, hogy keresők egyszerűen ellopják sztorijaikat.

A vezér más médiumokra is kiterjesztette a támadást, mint mondta, az ABC és a BBC anyagainak nagy részét lapoktól lopja el. Murdoch leszögezte, hogy minden szerzői jogsértés esetén pert helyeznek kilátásba, ez pedig jobb belátásra bírja majd a szolgáltatókat.

A New Corporation vezetője ugyanakkor nemrég elismerte, hogy az online lapok fizetőssé tételéről szóló projekt késik. A Google News illetékese Murdoch vádjai kapcsán úgy nyilatkozott a Guardiannek: az oldalaikon történő megjelenés komoly reklám lehetőséget jelent a lapok számára. Ha pedig egy lap nem akarja megjelentetni cikkeit a portálon, azt csak jeleznie kell a Google felé.

News Corporation Wall Street Journal Murdoch Google
Kapcsolódó cikkek