Cégvilág

Állateledelben nagyhatalom vagyunk

Az elmúlt húsz évben Magyarország a kelet-közép-európai térség állateledel-gyártó nagyhatalma lett, a gyártókapacitás ma többszöröse a hazai piaci igényeknek.

Tavalyi, 62,4 milliárd forintos árbevételéből 44,7 milliárdot tett ki az exportforgalom. Iparági becslések szerint Magyarországon a kutyák több mint húsz, a macskák közel harminc százalékát etetik előre gyártott állateledellel, ez azt jelenti, hogy még mindig jelentős a növekedési potenciál, jóllehet a hazai vásárlóerő csökkenése miatt – különösen a pénzügyi-gazdasági válság időszakában – Kelet-Európa más országaihoz képest a piac lassúbb bővülésével lehet számolni az elkövetkező néhány évben – állapítja meg az Agrárgazdasági Kutatóintézet frissen publikált tanulmánya.

A válság hatására kismértékben hanyatlott a konzervek forgalma, és míg a szárazeledel termelése változatlan maradt, továbbra is nő a prémium kategória iránti igény – tájékoztatta lapunkat Andy Ethell, a Nestlé Purina PetCare büki gyárának brit igazgatója.

A 365 fős gyár  éves termelése meghaladja a 100 ezer tonnát, s ennek több mint 80 százalékát a közép-európai és balkáni országokba exportálják. „Míg folyamatosan bővül a nyugat-európai kivitelünk, az orosz és az ukrán megrendelések csökkennek” – vázolta Andy Ethell a tendenciákat, hozzáfűzve: az idén kismértékben mérséklődni fog a termelés, elsősorban azért, mert Oroszországban megkezdte a munkát a Nestlé Purina PetCare új gyára, s ez csökkenti a büki termékek iránti keresletet a FÁK-országokban.

A cég az 1998-ban megvásárolt kis konzervüzem kapacitását megháromszorozta, míg a modern technológiával működő szárazeledel-üzem zöldmezős beruházásként valósult meg. A büki gyárra eddig 16,5 milliárd forintot fordított a világcég.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

nagyhatalom állateledel Magyarország mezőgazdaság élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek