Cégvilág

Hiába a hitel, ha nincs kereslet

A brit kis- és közepes vállalatok számára továbbra is problémát jelent a finanszírozáshoz való hozzáférés, noha a szigetország pénzügyi rendszerébe külön 200 milliárd fontot pumpáltak bele - tűnik ki a brit kereskedelmi és iparkamarák szövetségének (BCC) felméréséből.

Eszerint a megkérdezett cégek egyharmada számára a hitelhez való hozzájutás nagyobb nehézséget okoz az elmúlt három hónapban. Csak a válaszadó cégek 3 százaléka jelezte, hogy a helyzet ezen téren javult, 64 százalékuk szerint azonban nem történt változás.

"A legújabb felmérésünk azt mutatja, hogy a brit vállalatok számára még mindig a termékek és szolgáltatások iránti kereslet jelenti a legnagyobb problémát" – mondta a BBC-nek David Frost, a szervezet vezérigazgatója.

Az igazgató úgy látja, egyértelmű, hogy a gazdaság felélénkítésére szánt hatalmas összegek nem jutnak el a kkv-khoz olyan mértékben, amely biztosíthatná a jövőbeli sikeres működőképességet. Frost úgy látja, a kormánynak lépéseket kell tennie az üzleti szféra bizalmának visszanyerésére, ehhez jó kezdeti lépés lenne a 2011-re tervezett társadalombiztosítási járadék-emelés elhalasztása.

Ugyanakkor a felmérés szerint nem a finanszírozási hiánya az elsődleges probléma Nagy-Britanniában. A hitelhiányt csak a megkérdezett cégek 18 százaléka tekinti a legnagyobb gondnak, a vállalatok kétharmada a fogyasztói kereslet alacsony szintjét nevezte meg, mint a fejlődés legnagyobb akadályát.

hitel kereskedelmi kamara kkv brit
Kapcsolódó cikkek