Cégvilág

Ki sem látunk az adatokból - Jó hír a Mol-nak Irakból

Tele a makroadat naptár mára, hisz a felülvizsgált amerikai GDP adat (a pár héttel ezelőtti 3,5 százalék helyett kisebb lehet az aktuális érték) mellett a szeptemberi S&P/Case Shiller lakáspiaci árindexétől, fogyasztói bizalomtól és a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvétől lesznek hangosak a délutáni hírek - írja a Cashline.

A tegnapi lakáspiaci adattal kapcsolatban érdemes egy érdekességet kiemelni, tudniillik az első lakást megvásárlók az októberi értékesítésnek 33 százalék-át tették ki, ők azok, akik 8 ezer dolláros adókedvezményt kaptak ezen tranzakcióhoz. Vagyis nélkülük már mindjárt nem olyan szép a kép, pláne ha hozzátesszük, hogy ez a kedvezmény a hónap végén kifut.

Jó hír a Shaikan-1 mezőről. A Gulf Keystone bejelentése szerint újabb sikeres próbafúrást hajtottak végre az iraki mezőn, így már napi 20 ezer hordó olajegyenértékesnek megfelelő kitermelés vált lehetővé. Tekintettel a Mol 20 százalékos részesedésére, ebből a Molra adott esetben 4 ezer hordó olajegyenértékes juthat. Ez a Mol és az INA együttes kitermelését (napi 130 ezer hordó olajegyenértékes) figyelembe véve nem jelentős tétel, bár egy megbízható és fenntartható napi kitermelési értékre a MOL szerint is kb. 2010 végéig kell várni majd.

Szurgutneftegas: "nem ólálkodtunk az INA körül". Az orosz társaság tegnap hivatalos közleményben cáfolta, hogy egyeztetett volna a horvát kormánnyal vagy a Mollal az INA esetleges átvételéről. Múlt héten egy horvát hetilap szellőztette meg a hírt és egy - a Szurgut által küldött - szándéknyilatkozatot emlegetett, amelynek meglétét a horvát kormány is cáfolta.

A horvát média előszeretettel kutakodik a Mol és az INA ház táján, ugyanakkor a legutóbbi személycserék a felügyelőbizottságban is jelzik, hogy valamelyest romlott a Mol alkupozíciója Horvátországban. Ez persze nem akadályozza meg a feleket abban, hogy az INA gázüzletágának és tartozásainak ügyét rendezzék.

Szurgut INA Gulf Keystone Irak Shaikan-1 gázüzletág Mol
Kapcsolódó cikkek