Cégvilág

Megtekinthető az Omninvest megállapodás a szaktárcánál

A tulajdonosi szerkezetet kivéve megtekinthetők az új influenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvest céggel kötött szerződés részletei. Mára kiderült az is, hogy fogyóban a szezonális influenza vakcina, ám nem várható utánpótlás, mivel átálltak az új influenza oltás előállítására.

Az Egészségügyi Minisztérium jogi osztályán - előre egyeztetett időpontban - meg lehet tekinteni az Omninvest Kft.-vel az influenza gyártására kötött szerződés több részletét. Korábban az adatvédelmi biztos is kijelentette: a szerződésnek nyilvánossá kell válnia. A megállapodásból elsősorban az oltóanyag szállítására, ütemezésére és a fizetésre vonatkozó részek ismerhetők meg, a cég tulajdonosi szerkezete nem.

Kiderült viszont a leszállítandó vakcinák darabszáma, a szállítás és a fizetés ütemezése és a csomagolásról, illetve a megmaradt készletek visszavételéről szóló kikötés. A megállapodás szerint a H1N1 elleni oltóanyag vakcinánkénti átadási ára meg kell egyezzen a szezonális oltóanyag átadási árával, ami ebben az évben 1050 forint + áfa, vagyis 1312 forint lenne. Ám a szezonális vakcina 990, az új influenza oltóanyag maximált patikai ára 1930 forint, mivel a termelői árat az árrés növeli.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint fogyóban van a hagyományos influenza vakcina, ám - miután az Omninvest a nyáron átállt a H1N1 elleni vakcina előállítására, nem kezdi el újra a gyártást. A főorvos szerint azonban ez így van az összes többi nemzetközi oltóanyaggyártónál is.

Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője szerint minden év február-márciusa körül rögzítik a cég oltóanyag-gyártási rendjét. E szerint a magyar egészségügyi kormányzat által rendelt 1,3 millió szezonális influenza vakcinát gyártották le.

Hozzátette: noha évek óta hangoztatják, hogy hasznos volna növelni a mennyiséget, a kormány évről évre ennyit kér. Tény, hogy eddig évente átlagosan csupán ötvenezer adag szezonális oltóanyag fogyott el, így senkit sem lehet hibáztatni azért, mert a tervezéskor nem látták előre, hogy kitör a világjárvány, és ugrásszerűen emelkedik a szezonális vakcina iránti igény is – mondta Németh Zsolt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a parlamentben elismerte, hogy akadozik a vakcina ellátás, ezért holnap olyan javaslatot visz a kormány elé, amellyel javítani lehet a forgalmazást.

 

 

 

H1N1 Omninvest szerződés
Kapcsolódó cikkek