Cégvilág

ScienNet-botrány: már előzetesben a gyanúsított!

Vizsgálják, hogy történt-e csalás, sikkasztás vagy piramisjáték szervezés.

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte pénteken a Vám- és Pénzügyőrség a ScienNet ügy gyanúsítottját – közölte a VPOP. A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága még a múlt héten indította meg azt a nyomozást, amit a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC Magyar Köztársaság területén kifejtett tevékenységével összefüggő különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja alapozott meg.


 
A hosszabb ideje folytatott előzetes adatgyűjtés eredményeként beszerzett bizonyítékok alapján megalapozódott az a gyanú hogy a ScienNet International LLC adóbevallási és megfizetési kötelezettségének sehol, így Magyarországon sem tett eleget. A vállalkozás bevételei kizárólag a magyar termékpartnerektől és a belépő tagoktól származott.
 
A szerdán végrehajtott akció során a bizonyítékok biztosítása és azok tartalmának kiértékelhetősége érdekében számtalan adathordozó t foglaltak le.

A bizonyítékok kiértékelése jelenleg is nagy erőkkel folyik, egyúttal a
nyomozó hatóság azt is vizsgálja, hogy más bűncselekmény, így különösen a csalás, sikkasztás, illetve piramisjáték szervezés megállapítható-e.
 
A nyomozó hatóság eddig kizárólag a ScienNet International LLC mint
gazdálkodó ismert bankszámláit zárolta. Az intézkedésre az adóhiány
biztosítása, valamint az esetleges károsultak későbbi igényeinek
kielégítése érdekében volt szükség.

A PSZÁF még szerda késő délután adott ki egy közleményt a ScienNet Rendszerrel kapcsolatban, engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával indított, közel egy éve tartó piacfelügyeleti eljárásának eredményéről. E szerint a ScienNet rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A Felügyelet azonban az eljárásban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.

Többek közt arra hívta fel a figyelmet a PSZÁF, hogy a ScienNet rendszer nem tagja az Országos Betétbiztosítási Alapnak, sem a Befektetővédelmi Alapnak, így probléma esetén a rendszer törzsvásárlói vagy termékpartnerei nem léphetnek fel ezeknél kártérítési igénnyel. Arra is figyelmeztettek, hogy a rendszerben regisztrált törzsvásálók és termékpartnerek a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban, így bármiféle esetleges jogvitájukat ezzel a társasággal szemben kell megindítani.

ScienNet letartóztatás vásárlói közösség VPOP
Kapcsolódó cikkek