Cégvilág

ScienNet: futhatnak a pénzük után a törzsvásárlók!

Százmilliók folytak el offshore vállalatokhoz és a rendszer vezetőihez – A döntően az ügyfelek által befizetett 1,6 milliárd forintot az adóhiány törlesztésére fordíthatják

Újabb részletek derültek ki a ScienNet botrányról! A Vám- és Pénzügyőrség mai rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondták: az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján, a rendszer külföldön bejegyzett üzemeltetőjének, a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC a Magyar Köztársaság területén kifejtett tevékenysége miatt tavaly összesen közel 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetésnek. 

A nyomozás adatai szerint a bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, egy e célra létrehozott hazánkban bejegyzett azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva.

Az LLC adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem rendelkezik.

Az LLC alapítóját, működtetőjét és a cég számlái felett egyedüli rendelkezésre jogosult ügyvezető elfogásával 2009. november 25.-én a reggeli órákban az ország egész területére kiterjedő akció került elrendelésre és végrehajtásra. A helyszíni intézkedések megkezdésével egy időben az LLC ismert magyarországi számlavezető bankjánál fellelhető valamennyi számla lefoglalásra került, egyben megkezdődött a bank bevonásával a számlaforgalmak kiértékelése, ami jelenleg is tart.

A több LLC tulajdonában lévő és a bank által vezetett bankszámlákon összesen közel 1,6 milliárd forint került lefoglalásra.
Az eddig feldolgozott pénzforgalmi adatok alapján a VPOP közleménye szerint megállapítható, hogy az LLC bevételeit 2008 évben döntően nem a jutalékok adták, hanem a belépő törzsvásárlók által befizetett összegek, amelyek tényleges árú forgalomhoz, illetve szolgáltatáshoz nem köthetők. A jutalékokból befolyt összeg több tízszerese került kiutalásra a rendszer élén álló magánszemélyeknek.

A további részletes vizsgálatot az is megalapozza, hogy az LLC tevékenységéhez, vagy személyi köréhez közvetlenül köthetően több offshore jellegű vállalkozás merült fel, amelyek a rendszerből különböző tisztázatlan jogcímen jelentős összegeket – több százmillió forintot - vontak ki.

A feltárt ScienNet LLC rendszer az eddig elemzett bankszámlák és a beszerzett nagyszámú bevallások összevetése alapján felvetette a tömeges adóelkerülés megvalósulását is. Múlt hét pénteken az illetékes bíróság a vállalkozás ügyvezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, az általa használt és az egyik érintett külföldi vállalkozás tulajdonában lévő több tíz millió forintot érő új luxus autóját is lefoglalta a hatóság a mai napon.

ScienNet szja adócsalás
Kapcsolódó cikkek