Cégvilág

A brit kormány és az elektromos MINI - Fotó

December 15-én érkezett meg a londoni Downing Street 10. szám elé az a MINI E, amely ezentúl a brit kormány autóflottájához tartozik. Az elektromos autót Tim Abbott, a BMW csoport egyesült királyságbeli leányvállalatának ügyvezető igazgatója adta át Gordon Brown brit miniszterelnöknek és Lord Mandelson gazdasági miniszternek, akik elismerően nyilatkoztak a környezetbarát kisautóról.

Gordon Brown gratulált a BMW csoport és a MINI úttörő projektjéhez, és üdvözölte, hogy az autót széles körben, a lakosság bevonásával teszteli a gyártó. „Az alacsony széndioxid-kibocsátású közlekedést fejlesztő ipar nem csupán a kártékony emissziókat csökkenti, de a közeljövőben a munkahelyteremtés és a motorjává is válhat. Kormányunk elkötelezett a szektor mellett, ezért 400 millió fonttal támogatjuk az ilyen irányú fejlesztéseket. Reményeim szerint néhány éven belül ehhez a MINI E-hez hasonló, teljesen emissziómentes, vagy alacsony széndioxid kibocsátású autók.

Lord Mandelson, gazdasági miniszter hozzátette: „Nagyon örülök, hogy a MINI E a kormány szolgálatában áll majd. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen élvezetes elektromos autót vezetni. Célunk, hogy az Egyesült Királyság világelső legyen az alacsony emissziójú autózásban. Az olyan modellek, mint például a brit gyártású MINI E segít elérnünk ezt a célt” – nyilatkozta a miniszter.

A BMW csoport további negyven angol tesztelőnek biztosít MINI E modelleket. A hosszútávú tesztek sorozata az év első felében kezdődött meg az Egyesült Államokban és Németországban, amelyek folyamán a BMW csoport tartósan bérbe adja az elektromos MINI-ket, hogy így gyűjthessen információkat a sorozatgyártás megkezdése előtt. A most átadott kocsik egy évig maradnak tesztelőiknél, akik folyamatosan tájékoztatják majd az autógyár mérnökeit tapasztalataikról, ezzel segítve a további fejlesztéseket, valamint az új technológia széleskörű megismertetését.

A projekt megvalósításában részt vesz az Oxford Brookes Egyetem fenntartható mobilitással foglalkozó mérnöki kara is, amely részletes elemzést készít az autók használatával kapcsolatban, felhasználva természetesen a MINI E sofőrök személyes tapasztalatait is.

Mini Brown BMW Mandelson
Kapcsolódó cikkek