Cégvilág

A H1N1 legveszélyeztetettebbjei a várandós nők

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikák tanszékvezető professzorainak, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Nőorvos Társaság vezetőségi tagjainak felhívása.

Az elmúlt hetek nemzetközi és a hazai járványügyi statisztikái, a járványügyi szakmai szervezetek jelentései és állásfoglalásai szerint ma már egyértelművé vált, hogy az új influenza A(H1N1)v 2009 vírus okozta influenza-világjárvány veszélyesebb, mint a korábbi szezonális influenzajárványok voltak. Ez a vírus a veszélyeztetett csoportokban sokkal agresszívabb, súlyosabb, több, olykor halálos szövődményt okoz. A legveszélyeztetettebbek ebben a járványban a várandósok, amit a hazai halálesetek is bizonyítanak.

Valamennyi hazai és nemzetközi szakmai szervezet állásfoglalása ma már egyértelmű: a járvány továbbterjedése, a súlyos, halálos szövődmények csak a védőoltással előzhetők meg, a védőoltásnak nincs alternatívája. Az eddigi oltások során bebizonyosodott, hogy az új influenza A(H1N1)v 2009 elleni védőoltásnak nincs az anyát vagy a magzatot károsító hatása, nem okoz súlyos megbetegedéssel járó szövődményeket. Az anyában termelődött ellenanyag átjut a magzatba, a szoptatás során az újszülöttbe, a csecsemőbe, így számukra is védelmet biztosít, ezért a szoptatás nagyon fontos.

A szülészeti és nőgyógyászati szakma vezetői azzal a kéréssel fordulunk a szülész-nőgyógyász kollégákhoz, a család- és háziorvosokhoz, a védőnőkhöz, az egészségügyben dolgozókhoz, hogy a személyes higiénia betartása mellett hívják fel a figyelmet az influenza elleni védőoltás jelentőségére, aktívan vegyenek részt a szakmailag megalapozott tájékoztatásban, a lakosság minél szélesebb körű védelmének biztosításában, a védőoltással elérhető minél szélesebb körű közösségi védelem kialakításában.

A szakmailag illetékes hazai és nemzetközi szakemberek állásfoglalása alapján az új influenza A(H1N1)v 2009 elleni védőoltást javasoljuk valamennyi leendő terhesnek, a várandósoknak (terhességi kortól függetlenül, az első trimeszterben is), a gyermekágyasoknak, a szoptató anyáknak, az őket ellátó egészségügyi dolgozóknak, a körülöttük levő családtagoknak (az 1 évesnél idősebb gyermekeknek is), a védtelen embereknek.

Felhívásunktól azt reméljük, hogy az eddig még bizonytalanokat is sikerül meggyőzni a védőoltás jelentőségéről. A szakmailag megalapozott magatartásukkal, felelősségteljes, korrekt tájékoztatásukkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy minél többen részesüljenek védőoltásban. Szeretnénk, ha a továbbiakban egyetlen várandós nőt, egyetlen magzatot sem veszítenénk el az influenza miatt.

A levelet Prof. Dr. Tóth Zoltán tanszékvezető, a Szakmai Kollégium elnöke, Prof. Dr. Pál Attila tanszékvezető, a Magyar Nőorvos Társaság elnöke, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikák tanszékvezető professzora írták alá.

várandósok H1N1
Kapcsolódó cikkek