Cégvilág

Átadták a Szombathely-Hévíz távvezetéket

Csütörtökön Hévízen átadták a magyar átviteli hálózat legújabb, Szombathely és Hévíz közötti szakaszát. A ptóbaüzem egy hete már megvolt.

A mintegy 11 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően jelentősen növekszik az ellátás biztonsága, az új összeköttetés kiegészíti a 2006-ban átadott Győr-Szombathely közötti szintén 400 kV-os távvezeték működését - hangoztatta az átadáson Tari Gábor, a tulajdonos-beruházó Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) vezérigazgatója.

A magyar átviteli hálózat több évtizedes tervezés és folyamatos fejlesztés eredményeként, nemzetközi viszonylatban is stabil, jó mutatókkal rendelkezik. A Szombathely–Hévíz 400 kV-os távvezeték előkészítési munkái 2005-ben kezdődtek meg a nyomvonal kijelöléssel, majd a tulajdonosokkal, közmű-szolgáltatókkal és hatóságokkal való egyeztetések után, 2008 májusában született meg a jogerős vezetékjogi engedély.



A távvezeték nyomvonala Vas és Zala megyékben 27 település 900 ingatlanán összesen 3075 tulajdonost érint, akiket az előírásoknak megfelelően tájékoztattak és esetükben egyedi megállapodások keretében rendezték érintettségüket a beruházásban. A szükséges engedélyek birtokában 2008 júliusában kezdődtek el az alapozó munkálatok.

Az átviteli hálózat működési stratégiáját 1993-ban határozta meg az MVM, és az azóta folyamatosan fejlesztett stratégia eredményeként létesült a térségben a Hévíz–országhatár 400 kV-os távvezeték 1999-ben, a Győr–Szombathely 400 kV-os távvezeték 2006-ban.

Most, az új szakasz átadásával bezárul az észak-dunántúli gyűrű, lehetővé téve, hogy üzemzavar vagy karbantartás esetén a régió lakosainak ellátását automatikusan átvegye a gyűrű egy másik szakasza. „Nem lehet eléggé hangsúlyozni az együttműködő hálózatok, a kölcsönös segítség és a hosszú távú gondolkodás fontosságát.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Előtérben a madarak

A távvezeték nyomvonalát úgy alakították ki, hogy az a lehető legkisebb mértékű kárt okozza a környezetben, Kiemelt figyelmet kapott a létesítendő erdőnyiladék méretének minimalizálása, és a hatóság által megadott mértékben a kivágásra fákat erdőtelepítéssel pótolták. A műszaki minőség biztosítása mellett a távvezetéki oszlopok lehetőséget biztosítanak műfészkek kihelyezésére, amelyek menedéket és otthont nyújthatnak az őshonos magyar madárfajok egyedeinek. Ezt a célt szolgálja a MAVIR és a Magyar Madártani Egyesület együttműködése a Kerecsensólyom Programban.

Mavir Tari Gábor
Kapcsolódó cikkek