Cégvilág

Egészségügy: betartott, de rossz egyezség

Levél a kormányfőnek, újabb tárgyalás az adósságspirálba került kórházakról

Lehet, hogy nem sérült a kórházakkal kötött kormányzati megállapodás, ám a betegellátás a rossz tb-finanszírozás miatt súlyosan csorbul – mondta a Világgazdaságnak Erős András, a Váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója annak kapcsán, hogy mára ismét közös asztalhoz invitálta az ágazat szakmai szervezeteinek képviselőit a Magyar Kórházszövetség (MKSZ). Ennek oka a kórházak kritikus, 150 milliárd forintot meghaladó eladósodása, a várólisták gyarapodása.

Így mindenképpen felül kell vizsgálni a megállapodást, s visszaállítani a gyógyításba vetett bizalmat – mondta kérdésünkre Varga Ferenc, az MKSZ elnöke.

A szövetség a múlt héten levelet küldött a miniszterelnöknek, az egészségügyi és a pénzügyminiszternek, kérve: segítsenek az ágazat tragikus pénzhiányán. Több kórházban már a bérkifizetés is veszélybe került, van, ahol csak januárban tudják kifizetni a vállalkozásban foglalkoztatott orvosok díját.

A váci kórház 15 külsős orvosának is várni kell a pénzére, de Erős András az ünnep előtt mindenképpen rendezni szeretné a számlát. Ám a gyógyszer- és egyéb beszállítóknak továbbra sem tud fizetni, annak ellenére, hogy korábban megállapodtak a lejárt számlák átütemezéséről és decemberi kifizetéséről.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

kórházak MKSZ egészségügy finanszírozás
Kapcsolódó cikkek