Cégvilág

Hívővé tehet az Avatar?

James Cameron filmje eddig komoly sikert aratott, az iparági elemzők ezért most azt találgatják, elég lehet-e egyetlen mozi ahhoz, hogy a szkeptikusokat 3D és Blu-ray hívekké tegye?

A 300 millió dolláros költségvetésű film a normál mozik mellett IMAX változatban is megtekinthető és szinte biztos, hogy Hollywood mindent elkövet majd azért, hogy profitálhasson a látványelemekben bővelkedő filmből.

A gyártók lassan átállnak a 3D technológia otthoni használatára, a Blu-ray Disc Association például a múlt héten jelentette be az 1080 pixeles, háromdimenziós Blu-ray érkezését. Az első, erre alkalmas lejátszók vélhetően a januári CES-en mutatkoznak be. De nem csak a kéklézeresek reménykednek: a Sony azt reméli, hogy a 2012-es évben eladott televízióinak 30-50 százaléka háromdimenziós lesz.

A Pioneer menedzsere, egyben a kéklézeres szövetség elnöke a PCWorldnek úgy nyilatkozott: az Avatar képes lehet arra, hogy a korábbi szkeptikusokat a 3D híveivé tegye. "Mindig is azt mondtuk, hogy a Blu-ray a DVD-hez hasonlóan tartalom által mozgatott technológia. Most, hogy a készítők kreatív energiát fektetnek a Blu-raybe, csak idő kérdése, hogy elterjedtté váljon a háztartásokban.

Kérdés persze, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e ezekért az élményekért meghozni a szükséges anyagi áldozatot. Az otthoni 3D moziért ugyanis szükséges egy HDTV, ez 3D Blu-ray lejátszó, speciális szemüveg és persze surround hangrendszer. Már csak azért is kritikus ez a pont, mivel a friss felmérések szerint az amerikai nézők egyszerű Blu-ray lejátszót sem szívesen vesznek, hiába csökkent a készülékek ára 100 dollár alá. A stúdiók ezért DVD és Blu-ray lemezt is tartalmazó kombó csomagokban igyekeznek népszerűsíteni az új formátumot.

3D avatar James Cameron blu-ray HDTV
Kapcsolódó cikkek