Cégvilág

Kirántja a gödörből a BKV-t a kormány

A kormány jelezte, hogy kész segíteni, de vannak feltételeik, melyeknek egy része már teljesült is.

Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról kedden. Ennek értelmében a kormány 2010 első félévében plusz 10 milliárd forintot ad a tömegközlekedési vállalat üzemeltetésére, további 8 milliárddal részt vállal a finanszírozásban és 5 milliárd forintig hitelgaranciát vállal - közölte a Független Hírügynökség jelentése alapján az ATV.

A főváros a jövő évi költségvetésben a tervezett 10 milliárd forint mellett plusz 5 milliárd forintot ad, 2011-ben pedig az előirányzott 10 milliárdhoz további 10 milliárd forintot. A kormánynak a megállapodáshoz feltételei is vannak, ilyen a többi között a BKV tarifáinak jövő évi emelése, és újabb átláthatósági intézkedések a vállalat működésében.

Demszky Gábor a találkozó után emlékeztetett: 2008. decemberében még a Gyurcsány-kormány ígérte meg, hogy a kormány és a főváros együtt rendbe teszi a BKV-t.

Hozzátette: akkor 10 milliárdot kapott a tömegközlekedési vállalat, további 30 milliárdra pedig ígéretet kapott. A főpolgármester elmondta: a régió termeli az összes és adóbevétel felét, amiből többet kér vissza. A városvezető szerint 2010-11-re megteremtették a feltételeket, hogy a BKV működőképes és bankképes legyen.

állami segítség BKV főváros tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek