Cégvilág

Luxusárat kell fizetni a panorámáért

Bár a felső kategóriás irodák piaca lassabban bővül az átlagnál, több beruházás van folyamatban, illetve előkészületben

Valószínűleg nem tévedünk, ha azt állítjuk: a budapesti luxusirodák bérleti díjának kétharmadát a panorámáért kell fizetni. Belsejük természetesen válogatott, átlagon felüli minőségű anyagokból készül, a kivitelezés elsőrangú, és vannak egyedi megoldások is, amelyek növelik a presztízst, de a helyre valamit is bérlőjelöltet igazán a kilátással lehet lenyűgözni. Az épületnek ehhez nem kell feltétlenül a Duna partján lennie, viszont kötelező elem a meghökkentés. Bár ez az alpiac továbbra sem bővül olyan ütemben, mint az irodapiac többi része, most is több kisebb beruházás van folyamatban, illetve előkészületben.

A Portus Buda Group Zrt. fejlesztésében most készülő Calasanz Downtown Offices (CDO) belsejének tetején egy 40 négyzetméteres, három méter magas kürtőt helyeznek el, ahová csak a legválogatottabb ügyfeleket viszik fel tárgyalni – s közben szinte testközelbe kerül az Erzsébet híd és a Gellért-hegy. A Piarista köz és a Pesti Barnabás utca közti volt ELTE-tömb felső két szintjén 1700 négyzetméternyi irodát alakítanak ki, a beruházás 3,5-4 milliárd forintba kerül, a költség harminc százaléka saját tőke, a többi bankhitel, de a finanszírozó bank nevét még nem árulta el a fejlesztő. Annyit közölt, hogy a válság kirobbanása után került sor a szerződés megkötésére. Ezzel arra utalt, hogy megfelelő projektre ma is lehet finanszírozót találni. Úgy tudjuk, hogy a magyarországi ingatlanfinanszírozási piacon nem meghatározó bank is a jelöltek között van.

Az 1914–17 között készült épülettömb a piarista rend tulajdonában van, és egységes terv alapján újul meg. Az alsó két szinten kereskedelmi létesítmények lesznek, amelyeket a rend ad majd bérbe a Cushman & Wakefield tanácsadó közvetítésével. Wildner Ágost ügyvezetőtől megtudtuk, hogy már 40 százalékukra találtak bérlőt. Felettük három szinten a piarista gimnázium kap helyet, a volt udvarba kerül a tornaterem, felette az aula, afölött pedig a fapadlós udvar kap helyet. Mindezeket a rend fejleszti és oldja meg a finanszírozását. A Portus Buda Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 25 évre kapta meg a felső két szint használati jogát.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

panoráma ingatlan luxus
Kapcsolódó cikkek