Cégvilág

Megkezdi a hiteltörlesztést a GM

A General Motors elnöke ma közölte: a konszern havi részletekben fizeti vissza a 6,7 milliárd dolláros kölcsönt.

Ed Whitacre ma jelentette be, hogy már ebben a hónapban megkezdik a törlesztést, az első részlet 1,2 milliárd dollárt tesz ki. A General Motors a tervek szerint júniusig visszafizeti a teljes, 6,7 milliárd dolláros összeget.

Az AP emlékeztet: a konszern összesen 52 milliárd dollárnyi forrást kapott az amerikai államtól, de ebből 45,3 milliárd dollárért részvényt vásárolt Washington, így az adófizetők jelenleg 61 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek az autógyárban. Whitacre egyelőre nem nyilatkozott arról, mikor kerülhet sor az állami tulajdonú részvények értékesítésére.

Az elnök december elsején vette át a GM vezetését, miután Fritz Henderson vezérigazgató távozott. Whitacre úgy fogalmazott: az állami támogatással járó bérkorlátok megnehezítik majd az új vezér kinevezését, de bízik abban, hogy a cég ennek ellenére erős vezetőre talál. A GM cégen kívül és belül is keresi a megfelelő jelöltet. Az elnök azt is közölte: az autóiparban szerzett tapasztalat előnyt jelent a poszt betöltésénél, de nem feltétel.

Whitacre General Motors GM hitel törleszt henderson
Kapcsolódó cikkek