Miközben azonban ez a kezdeményezés nyilván a nagy fejlesztési kapacitásokkal rendelkező vállalatoknak kedvez, az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatósága a generikus gyártók érdekeinek a védelmét is sürgette. A helyzet pikantériája, hogy ezen utóbbi érdekeket éppen a támogatni kívánt nagy konszernek sértik a leginkább, amikor mindenáron késleltetni próbálják szabadalmaik lejárását.

Az egészségügyi tárcavezetők keddi egyezségük értelmében felkérik az Európai Bizottságot, hogy két éven belül konkrét javaslattal álljon elő a gyógyszerszabadalmak bejegyzési eljárásának felgyorsítására, s arra vonatkozóan is, hogy a kifejlesztendő új generációs antibiotikumok szabadalmi védelmét hogyan lehetne meghosszabbítani.

Az Európai Tanács lépésére azután került sor, hogy számos hatóság, orvosi szervezet és cég is figyelmeztetett: a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumok egyre kevéssé alkalmasak a mind rezisztensebbé váló bacilusok megfékezésére. Miközben az elmúlt negyven évben mindössze két új antibiotikumgenerációt fejlesztettek ki, a szertelen gyógyszerhasználat, illetve a fertőzések – különösen a kórházakban tapasztalható – elégtelen megelőzése miatt egyre ellenállóbb mikroorganizmusokkal kell szembenézniük az orvosoknak.

„Érdekes látni, hogy összuniós szinten is kezdik megérteni a minket fenyegető veszélyeket” – fogalmazott John Rex, az AstraZeneca gyógyszergyár igazgatója. Az EU részéről érkező biztató jelek hatására egyébként már több nagy gyártó is belekezdett az új termékek kifejlesztésébe – tette hozzá.

A bizottság versenyügyi főigazgatója, Philip Lowe az új fejlesztések elengedhetetlenségének hangsúlyozása mellett nyomatékosan figyelmeztetett, hogy a támogatni kívánt nagy cégek súlyos károkat okoznak a lejárt szabadalmaik megőrzése érdekében folytatott utóvédharcaikkal. Lowe egy a bizottság által még nyáron közzétett ágazati felmérésre hivatkozva rámutatott, hogy a nagy cégek „eszközök” egész arzenálját vetik be a gyakran 40 százalékkal olcsóbb generikus termékek bevezetése ellen. EurActiv, FT.com