Cégvilág

Ördögi körben a kórházak beszállítói

Tragikusnak tartja a kórházak adósságállományának ugrásszerű növekedését Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke.

A lejárt 150 milliárdos tartozásállomány a beszállítókat is veszélyezteti, akik – ha a bankok leállnak a hitelezéssel – súlyos likviditási gondokra számíthatnak – jelentette ki a bizottság ülésén.

Az évi 5 milliárdos orvostechnikai forgalmat bonyolító Johnson & Johnson Kft.-nek a teljes kintlévősége 2 milliárd, amelynek a fele lejárt tartozás. Szokodi Csaba ügyvezető igazgató a Világgazdaságnak elmondta: tapasztalatuk, hogy az egyetemi klinikákon és a nagyobb gyógyító intézményekben halmozódik az ott, ahol nagy a betegforgalom. A szűkös tb-finanszírozás miatt a kórházak jó része halasztja a tervezhető műtéteket, ezért 20-30 százalékkal kevesebb a beavatkozás. Így, miközben nő a beszállítók kifizetetlen számlája, zsugorodik a forgalmuk, és stagnál vagy csökken az orvostechnológiai termékek ára.

Nincs elegendő fedezet a gyógyításra – állítja Varga Gábor, a Győri Petz Aladár Oktató Kórház főigazgatója. Amíg tavaly átlagosan havonta 912 millió forintot kaptak a biztosítótól, most 631 milliót. A jövő évi költségvetés ismeretében a 2008-as havi átlag 86 százalékát kapják csupán. Így tovább nőnek majd a várólisták, ám az adósságot valahogy rendezni kell – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

orvostechnika Johnson & Johnson beszállító adósság tartozás Petz Aladár Oktató Kórház kórház
Kapcsolódó cikkek