Cégvilág

Összevonnák a Volánokat

Regionális autóbusz-konzorciumok létrehozását indítványozza a Volán társaságok tulajdonosi jogkörét betöltő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. – értesült a Világgazdaság. Az erről szóló javaslatot a szervezet várhatóan december közepén nyújtja be a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácshoz.

A tervek szerint hét Volán társaság vezérigazgatóját kéri majd fel az MNV, hogy a jövő évtől koordinálják uniós statisztikai régiójuk autóbusz-közlekedését a konzorciumok élén.

A regionális működés tapasztalatai fényében aztán jöhet a folytatás. Vagy a régiós vezető Volánok vagyonkezelésébe/tulajdonába kerülnek a kisebb cégek, vagy régiónként létrehoznak egy közlekedésszervező társaságot, esetleg egyesülés formájában alakulnak meg a régiós közös cégek.

A Volánok helyközi közúti személyszállítása a közszolgáltatási vonalak kétharmadán veszteséges, a cégek ráadásul alig tudják befolyásolni költségeiket és bevételeiket. Eközben holnapig kell arról dönteni, hogy meghosszabbítsa-e az állam a Volánok közszolgáltatási szerződését 2016-ig.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

volán szerződés volán összevonás volánbusz közlekedés Volán
Kapcsolódó cikkek