Cégvilág

Jobban fogyott a Fiat

A mai bejelentés szerint a Fiat, Lancia és Alfa Romeo modellekből 5,7 százalékkal több, 1,84 millió darab kelt el 2009-ben.

Az olasz cégcsoport elsősorban az autócsere programoknak köszönhetően növelte eladásait, ezt mutatja, hogy németországi értékesítései csaknem megkétszereződtek. Az európai piacokon 7,2 milliárd euró értékben keltek el a cégcsoport autói, ez a cég közlése szerint minden idők legjobb negyedéves eredménye.

Ugyanakkor a teljes évet 838 millió eurós veszteséggel zárta a Fiat, a 2008-ban kimutatott 1,6 milliárd eurós nyereséghez képest. Az olasz gyártó megjegyzi, hogy ez részben a Chrysler megvásárlásával magyarázható.

Az amerikai rivális 20 százalékos részesedésének megszerzése jelentős átalakítási költséggel járt. A kereskedelmi profit azonban a vállalati előrejelzéseket meghaladva 1,1 milliárd eurót ért el. A nettó ipari tartozások összege 5,9 milliárd euróról 4,4 milliárd euróra csökkent.

A vállalat az AP által idézett közlésében úgy fogalmaz: az idei év az átmenet és a stabilizáció időszaka lesz. 2010-ben 3-6 százalékos forgalomnövekedésre számít a cég, de az előrejelzésben közli, hogy a várakozásokat az európai piacok csereprogramjai befolyásolják. 

alfa romeo eladás lancia autócsere fiat
Kapcsolódó cikkek