Cégvilág

Jócskán drágul az utazás a MÁV és a Volánok járatain

Hétfőtől átlagosan 10 százalékkal emelkednek a MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai, a jegyárak pedig 15 százalékkal nőnek.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Azóta az egy- és kétforintos érmék kivonása, illetve az áfaemelkedés miatti korrekciót kivéve a tarifák nem változtak.

A MÁV-START közölte, hogy a 2010. január 31-éig elővételben megvásárolt menetjegyek árait a módosítás nem érinti.

Antali Károly közösségi közlekedésért felelős kormánybiztos nemrégiben bejelentette, hogy a közösségi közlekedés szolgáltatók számára 2010. február elsejétől válik lehetővé a regisztrációs jegy fokozatos bevezetése a térítésmentesen utazók számára legkésőbb ez év február 28-áig. Az ingyenes regisztrációs jegy bevezetése a közlekedési szokások felmérését szolgálja a térítésmentes utazásra jogosultak körében.

A vasútra és a Volán-buszokra 2010. március 1-je után már csak regisztrációs jeggyel szállhatnak fel az ingyenes utazásra jogosultak, 2010. július elseje után pedig 500 forint pótdíjjal szankcionálják a regisztrációs jegy hiányát.

Antali Károly hangsúlyozta, hogy a helyközi vasúton és buszokon térítésmentes utazók regisztrálása megalapozza a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit, illetve segíti a menetrend tervezést.

A közlekedési tárca számítása szerint a regisztrációs jegy bevezetése - eszközbeszerzések, informatikai rendszer átállítása - összesen mintegy 30 millió forintba kerül a szolgáltatóknak. A működtetéssel járó kiadás legnagyobb tétele a jegyek előállításának ára.

Hétfőtől 25 forinttal drágul a lottó

regisztrációs jegy MÁV-Start Volán Antali Károly MÁV
Kapcsolódó cikkek