Cégvilág

Most már tényleg vége a BKV-sztrájknak – Aláírták a kollektív szerződést

Mind a 26 szakszervezet vezetője aláírta a BKV vezetése által javasolt új, határozatlan időre szóló kollektív szerződést – közölte a közlekedési társaság.

A kollektív szerződés biztosítja, hogy a BKV tartani tudja az üzleti modell és a 2010-es év üzleti előtervének sarokszámait. Az azokban meghatározott 59,889 milliárd Ft-ot a személyi jellegű összes ráfordítások nem haladhatják meg – áll a BKV közleményében.

A kollektív szerződésben a bér jellegű juttatások irányszámait hagyták meg, de létrehoztak egy új intézményt, mely szerint ezek konkrét mértékét az éves bértárgyalásokon rögzítjük. A KSZ így tartalmazza az önkéntes pénztári hozzájárulások (3-3%) mértékét, amit a felek minden évben a bértárgyalások során áttekintenek, és azok végleges mértékét a bérmegállapodásban állapítják meg.

Tartalmazza továbbá a munkavállalók számára biztosított havi 6.000 Ft-os választható, kedvezményes adózású természetbeni juttatást is. Az aláírók elfogadták a 0 forintos béremelést.

Ezzel a felfüggesztett sztrájkot a szakszervezetek végleg befejezettnek tekintik. Mint ismert, a szakszervezetek hétfő 0 órától csak felfüggesztették a munkabeszüntetést, aminek befejezését a kollektív szerződés aláírásához kötötték.

Dr. Kocsis István az aláíráskor elmondta – sikerült egy olyan kollektív szerződést kötni, amellyel a tulajdonos, a kormány és a dolgozók is elégedettek lehetnek, és biztosítjuk a BKV nagyon feszes, fegyelmezett, szigorú gazdálkodását.

sztrájk BKV szakszerveztek
Kapcsolódó cikkek