Cégvilág

Pályázat a hirtelen szívhalál megelőzésére

Ötven millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni a nyilvános helyeken az életmentésre alkalmas eszközök kihelyezésére az Egészségügyi Minisztérium által kiírt pályázaton. Cél a hirtelen szívhalál megelőzése.

 Hazánkban évente huszonötezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Megfelelő segítségnyújtással sokuk élete megmenthető lenne. Az életmentés érdekében Európában azt a célt tűzték ki, hogy mindenhova 15 percen belül kiérjen a mentő. Tény az is, hogy az élet szempontjából az első öt perc a meghatározó, ebben az arany öt percben lehet a hirtelen szívhalált visszafordítani, a szívet újraindítani. Ezt a problémát ismerték fel a világban akkor, amikor a hangsúlyt a laikus életmentés fejlesztésére tették. Ebbe a tendenciába illeszkedik az Egészségügyi Minisztérium hirtelen szívhalált megelőző programja. A program első szakasza múlt év decemberében zárult. Eredményeként 89 életmentő pont létesült, 826 tanár és 216 egyéb munkakörben dolgozó képzése valósult meg, akik a pályázat keretében közel tíz ezer ember kiképzését vállalták.

A most meghirdetett pályázat célja a félautomata defibrillátorok telepítése olyan nyilvános helyekre, ahol sokan fordulnak meg, így oktatási-, kereskedelmi-, sport-, kulturális-, hitéleti intézmények, tömegközlekedési létesítmények stb. területén. Száz félautomata defibrillátort szeretnének telepíteni, s a program biztosítja az eszközök kezelésébe, felügyeletébe bevontak képzését, illetve a program minimum két éves fenntarthatóságát. Egy pályázó az eszközkihelyezésre 1,5 millió vissza nem térítendő támogatást nyerhet el. Pályázni tudnak a Magyarország területén nyilvántartásba vett jogi személyek, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amely folyamatosan vagy időszakosan jelentős számú személy egyidejű jelenléte mellett folyik. A pályázatok beérkezésének határideje 2010. január 22. Bővebb információ a www.eum.hu és a www.eski.hu oldalakról letölthető.

defibrillátor hirtelen szívhalál pályázat
Kapcsolódó cikkek