Cégvilág

Szmogriadóban kitiltják az autósokat, akár sztrájk van, akár nincs

Tarthatónak tűnik az a 15 éves stratégiai terv, amelynek dokumentációját csütörtökön adta át a BKV vezetése a szakszervezeteknek - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus elmondása szerint ha nem csökken a szálló por koncentrációja a fővárosban, akkor kitilthatják az autósokat Budapestről a BKV sztrájk idején. Erről azonban még a szakszervezetekkel is egyeztetnek majd.

Az SZDSZ-es politikus az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: a közlekedési társaságnak 90 milliárdos - hitelekből és egyéb tartozásokból álló - az adóssága, nagyon fontos kérdés tehát, hogy konszolidálják-e a céget, amely növeli-e az államháztartási hiányt, vagy sem.

A stratégiai terv éppen azt védi ki, hogy a BKV helyzetét ilyen formában kelljen megerősíteni: a felzárkózó finanszírozással, átszervezéssel, közös megrendelő szervezet létrehozásával és a társaság belső struktúrájának átalakításával a koncepció működőképes.


"Azt nem látom előre, hogy történik-e a jövőben valamilyen botlás, ami elgyengíti a menedzsmentet vagy a városvezetést. Nekünk most nem szabad botlanunk" - hangsúlyozta Ikvai-Szabó Imre.

Szmogriadó a láthatáron

Komoly dilemmát okoz a BKV-sztrájk alatt a levegő szennyezettsége a főváros vezetésének - közölte a főpolgármester-helyettes, aki szerint az emberek egészségének védelme érdekében el kell rendelni a szmogriadót, ha a károsanyag-koncentráció meghaladja az egészségügyi határértéket.

Szmogriadó idején a vonatkozó jogszabály pontosan meghatározza, hogy páros napokon a páros, páratlan napokon a páratlan számra végződő rendszámú autót vezetők hajthatnak be a belvárosba, ez azonban a BKV-sztrájk idején nagyon megnehezítené a közlekedést.

Ikvai-Szabó Imre elmondása szerint Demszky Gábor főpolgármester jogértelmezést kér az állampolgári jogok és a jövő nemzedéke biztosától, valamint az egészségügyi, a környezetvédelmi és igazságügyi minisztertől az ügyben.

 

A buszok közül - ahogy az elmúlt napokban is - főként az alvállalkozók által működtetett járatok közlekedtek, többségük a menetrendben szereplő útvonalon. Ilyen például a 11-es, a 20E, az 58-as, a 63-as, a 85-ös, a 123A, 128-as, a 136E, a 170-es, 178A, 200E és a 272-es jelű busz.

Rövidített vagy megváltozott útvonalon közlekedik a 8-as, a 66A, a 98-as, a 114-es, a 151A, a 173-as, a 180-as, a 212-es, a 256-os, a 297-es, a 950A és a 990A busz. -->

sztrájk szmogriadó BKV stratégiai terv Ikvai-Szabó Imre
Kapcsolódó cikkek