Cégvilág

A Deloitte vezérigazgatója a Postabank-perről, felelősségről - videó

Gyakoriak a könyvvizsgálókkal szembeni perek, ezek aggodalommal töltik el Gion Gábort, a Deloitte Magyarország vezérigazgatóját.

A vezérigazgató megemlítette, hogy már az EU is felhívta a figyelmet: a könyvvizsgálók felelősségét korlátozni kell, mert az országok zömében az korlátlan.

Ha egy cég bajban van, arról a cégnek mindenképpen tudnia kell - figyelmeztetett Gion Gábor.

A válságról szólva a vezérigazgató úgy vélte, azt nem lehetett előre jelezni, jobbára néhány egyetemi professzor, kutató volt képes erre, azok, akik az üzleti szférában dolgoztak (hitelminősítők, elemzők), nem.

A Postabank-perről szólva annyit mondott, hogy a százmilliárdos kártérítést nem tudják kifizetni - ezért nem is érdemes a könyvvizsgálókat korlátlan összegekért perelni. (Az interjú még a keddi ítélet előtt készült. Mint ismeretes, a Legfelsőbb Bíróság nem adott helyt az állam keresetének, és elutasította a százmilliárdos kártérítési igényt. Az államnak a 450 millió forintos perköltséget is viselnie kell. A per amúgy tíz évig tartott.)

Várhatóan a jövőben sem gyorsulnak jelentősen a bonyolult gazdasági perek

Nézze meg a teljes interjút!

Furcsa, de nem egyedülálló, hogy a bajba került cégek károsultjai a könyvvizsgálókon is megpróbálják behajtani veszteségük egy részét. Sokszor nem is eredménytelenül. Arra is akad azonban példa, hogy egy nagy cég botránysorozata magával rántja az auditort is.

Négyszázötvenmillió - Kocsi Ilona jegyzete

deloitte vezérigazgató Postabank postabank per Gion Gábor
Kapcsolódó cikkek