Cégvilág

Drámai zuhanásban a lakáspiac

Ingatlan. Ha nem változnak a körülmények, rövid időn belül akár 50 éves mélypontra – 19 ezer alá – kerülhet az egy év alatt megépülő lakások száma. Tavaly ennél azért kedvezőbb volt a kép, a statisztikai hivatal adatai szerint 32 ezer otthon vált beköltözhetővé.

Egyúttal trendfordulóhoz is érkezett az elmúlt évben a lakásépítési szektor, ugyanis most történt meg először 1991 óta, hogy ez a szám magasabb volt, mint az építési engedélyeké.

A szakemberek szerint egyre gyorsabban erodálódik a szakma, sok cég már a tartalékait éli fel, tömegesen bocsátották el dolgozóikat. A finanszírozási források befagytak, a bankok behúzták a kéziféket, így nem jut az újabb fejlesztésekre. De a vevői érdeklődést is erősen apasztja a pénzhiány. Emiatt a kész lakásokat a cégek nemritkán a bekerülési ár alatt igyekeznek értékesíteni. Tavaly a fővárosban szinte egyáltalán nem indult újlakás-beruházás, a nagyobb ingatlanfejlesztők közül csak a Pesti Házak tudott belekezdeni új projektbe. Sürgős kormányzati lépéseket, állami támogatási rendszert várnak a lakáspiaci szereplők.

Úgy vélik, erről a területről – mely a 160-200 ezer embernek ad munkát a háttériparral együtt – nem vonulhat ki az állam. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerint évente a legalább 1-1,5 százalékát kellene erre a célra fordítani. Egyetértenek a szakemberek abban is, hogy évente legalább 40 ezer lakásnak kellene megépülni ahhoz, hogy minőségi változások történhessenek a lakáspiacon.


A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

eladó ingatlan lakás piac
Kapcsolódó cikkek