Cégvilág

Felfüggesztették a gázkutatást a Makói Árokban - Kiábrándító kútfúrások

Az amerikai Exxon Mobil helyi idő szerint pénteken bejelentette: felfüggesztette a gázkutatási műveleteket Magyarország délkeleti részén, kiábrándítónak minősítve a kútfúrási teszteket.

A texasi központi olajvállalat egyben bejelentette, hogy felmondja a kanadai Falcon céggel a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést.

Az Exxon Mobil 2008-ban írta alá a szerződést a Makói Árokban végzendő kutatásokról, de úgy döntött, felfüggeszti tevékenységét a csalódást keltő teszteredmények miatt - közölte Patrick McGinn szóvivő.

 Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a Falcon magyarországi cégének, a TXM Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére közölte: "a Falcon számára jogilag újra lehetővé válik, hogy folytassa a nem hagyományos földgázkutatást a makói árokban, ezen belül a Földeák-1 kútnál is. Erre a vállalkozásnak terve és költségvetése van".

A denveri központú Falcon Oil & Gas Ltd tavaly novemberben jelentette be, hogy átmenetileg felhagy a gázkutatatással a Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál a kedvezőtlen tesztek, a gyenge gázhozamot mutató eredmények miatt.

A Falcon közölte: másik partnere, a Mol Nyrt. szintén a szerződés felmondásáról döntött. A Falcon tárgyalásokat folytat több más céggel, hogy új stratégiai partnereket találjon a kutatás folytatásához.

A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek elérését is.

 

gázkutatás makói árok exxon gáz Mol Falcon
Kapcsolódó cikkek