Cégvilág

Orosz céggel hoz létre vegyesvállalatot a Fiat

A Fiat SpA és az OAO Sollers 2,4 milliárd dollár befektetéssel vegyesvállalatot hoz létre, amely évente 500 ezer autót gyárt majd.

Az orosz Sollers kilenc új modellt állít majd elő a Fiattal közösen működtetett gyárban és az autók legalább 10 százalékát exportra szánja.

A Sollers hat üzemben 25 ezer alkalmazottal dolgozik és évi 2 milliárd dollár értékben értékesít. Az orosz cég eddig is együttműködött a Fiattal, a cég Albea és Ducato modelleket szerel össze.

A vegyesvállalathoz 15 évre 2,1 milliárd eurós kölcsönt kérnek az orosz kormánytól. A Sollers 150 millió eurós gyártási kapacitással, a Fiat pedig ugyanilyen értékű know-how-val járul hozzá a vegyes vállalathoz, amelyből 50-50 százalékban részesedik a két cég. A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is részt vesz az új vállalat megalapításának aláírási ceremóniáján.

Gabriele Parini, az UniCredit elemzője a Bloombergnek elmondta: jó lépés ez a Fiat részéről, mivel az olasz cég Brazíliát kivéve gyengén teljesít a fejlődő piacokon.

vegyes vállalat Sollers Orosz fiat
Kapcsolódó cikkek