Cégvilág

Feketén töltik a PB-palackokat - Leadni sincs hol

A Magyar PB-gázipari Egyesület jelentése szerint a háztartások igen nagy részében tartanak PB-gázpalackokat – több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. A földgáz és villamos energia árak állandó növekedése miatt várható, hogy felhasználásuk, népszerűségük a közeljövőben tovább nő. A PB-gázpalackok forgalmazásával kapcsolatos törvény azonban elavult, nincs hová leadni a felesleges palackokat és terjed a veszélyes „fekete töltés”.

A Magyar PB-gázipari Egyesület felmérése szerint a háztartások jelentős részében tartanak még PB-gázpalackot, több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. Az egyesület tagvállalatai az elmúlt években nagyon sokat tettek a PB-gázpalackok biztonságának növeléséért.

Így került sor többek között hárommilliónál több palackban a szelepek cseréjére. Ennek eredményeként az utóbbi három évben nem fordult elő olyan tűzeset, amit a töltőüzemekben töltött, illetve az európai normáknak megfelelően ellenőrzött PB-gázpalack hibája okozott volna.

 Mindemellett – részben a gazdasági válság hatására – egyre jobban terjed a nem PB-gázforgalmazó által végzett, szabálytalan, úgynevezett „fekete palacktöltés”. Sajnos az így töltött, sokszor olcsóbban kínált PB-gázpalackok nem mennek át a kötelező ellenőrzéseken, és ez súlyos baleseteket okozhat a vásárlóknál.

Mint Farkas József, az egyesület szakmai bizottságának vezetője elmondta, az elmúlt években a jogszabályok sok esetben nem követték a palackos PB-gázforgalmazás változásait. Ebből fakadnak olyan anomáliák például, hogy ha valaki meg szeretne szabadulni felesleges PB-gázpalackjától, gyakorlatilag nem talál a lakókörnyezetében helyet – beleértve a cseretelepeket is –, ahol leadhatná.

A Magyar PB-gázipari Egyesület ezért elkészítette a PB-gázpalackok Üzemeltetési Szabályzatát. Ez a javaslat a tervek szerint a PB-gáz forgalmazását szabályozó 94/2003.(XII.18.) GKM rendelet régóta esedékes, és eddig rendszeresen halogatott módosításába beépülve pótolja az eddig hiányzó jogi szabályozást.


A rendelet javasolt módosítását követően megoldódna az úgynevezett „elfekvő PB-gázpalackok” problémája is, azaz a kijelölt cseretelepeken lehetőség nyílna azon palackoknak a visszaadására és ártalmatlanítására, amelyekre már nincs szüksége a tulajdonosának.

Segítség lesz a fogyasztóknak az is, hogy a javasolt módosítás egyértelműen, közérthetően és „felhasználóbarát” megközelítéssel határozza majd meg a PB-gázpalack elhelyezésének, biztonságos használatának a szabályait. Továbbá a rendelet módosításába várhatóan bekerülnek olyan részek is, amelyek még egyértelműbbé teszik a jogszabályokban eddig megfogalmazottakat és tételesen tiltják majd a töltőüzemen kívüli palacktöltést.

Ez az általános biztonság fokozása mellett arra is alkalmas lesz, hogy az eddigiek mellett további konkrét jogi lehetőséget adjon a hatóságoknak a területen tapasztalható fekete palacktöltés és -kereskedelem visszaszorítására – hangsúlyozta Farkas József.

gázpalack jogszabály gázipar egyesület PB
Kapcsolódó cikkek