Cégvilág

Vegyipar itthon - Óvatosan reménykednek

A lassú kilábalás éve lehet az idei a vegyiparban, ám a magyarországi helyzet legfeljebb óvatos derűlátásra ad okot.

A hazai gazdasági folyamatok nagyrészt a nemzetközi tendenciákat követik némi késéssel, így azok, akiknek tevékenységében az komoly részarányt képvisel, már valamennyire pozitívan tekinthetnek előre. Igaz, a világban sem állt minden helyre.

Erre utalnak a világ vezető vegyipari vállalata vezetőjének szavai. Jürgen Hambrecht a BASF 2009-es eredményeit ismertetve úgy jósolt, 2010 átmeneti év lesz, amely „karrierje legsúlyosabb válsága” után valószínűleg lassú fellendülést hozhat, ugyanakkor kellemetlen meglepetésekre is fel kell készülni.

Az ágazat hazai szereplői is alaposan megszenvedték az ipari megrendelések visszaeséséből eredő keresletcsökkenést. A piacvezető Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. konszolidált adózott vesztesége meghaladta a 9,2 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 146 millióval. Árbevételük 17,9 százalékkal, 265,4 milliárd forintra esett vissza. Ez az arány nagyjából megfelel az iparág tavalyi teljesítményének: a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) adatai 18 százalékot meghaladó visszaesést mutatnak.

2010-ben sem vár könnyű évet a petrolkémiai társaság. „Az év eddig eltelt időszaka azt mutatja, hogy a polietilén és polipropilén termékeinket felhasználó ágazatok többsége még nem tért magához, bár lassú javulásra utaló jelek már vannak. Így az alapanyagárak stabilizálódni látszanak, és a nyersolaj ára már hosszabb ideje a 70–80 dollár közötti ártartományban mozog. Polimertermékeink jegyzésára reményeink szerint nem fog olyan mélységeket megjárni, mint tavaly” – mondta el a Világgazdaságnak Olvasó Árpád, a TVK vezérigazgatója.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

adózott veszteség Magyar Vegyipari Szövetség kereslet Tiszai Vegyi Kombinát petrolkémia BASF vegyipar TVK
Kapcsolódó cikkek