Cégvilág

Hollywood kivonulhat Spanyolországból

A rendkívül magas kalózkodási arányszám miatt a Hollywoodi stúdiók a spanyol DVD piacról történő kivonulás lehetőségét fontolgatják. A Sony képviselője szerint az illegális letöltési szokások elterjedtsége miatt az otthoni szórakoztatásra kiterjedő üzletág már nem életképes az országban.

A Guardian beszámolója szerint Spanyolország lehet az első Európában, amelyet a hollywoodi filmforgalmazók kitörölnek filmforgalmazói térképükről. A stúdiók úgy látják, olyan erős az illegális letöltés kultúrája a dél-európai országban, hogy a helyiek azt hiszik, a filmek ingyen vannak – olvasható a HENT hírlevelében.

A spanyol állampolgárok ezen meggyőződését ráadásul a helyi kormány figyelmetlensége, a hatósági fellépés hiánya és a kalózok mellett állást foglaló bírósági döntések sora is csak erősíti. A Sony Pictures Entertainment elnöke, Michael Lynton szerint a helyzet mára tarthatatlanná vált, a filmipar otthoni szórakoztatói üzletága életképtelen lett, így könnyen lehet, hogy a stúdiók a DVD piacról történő kivonulás mellett fognak dönteni. Ezzel Spanyolország Dél-Korea sorsára jutna, amelyet a legtöbb filmforgalmazó az ingyenességre épülő internet kultúra miatt szintén hanyagol.

A kivonulás lehetősége nem érinti a mozi forgalmazói üzletágat, mivel, bár a mozinézők száma is folyamatosan csökken, a visszaesés közel sem olyan drasztikus, mint a DVD piacon. A DVD kiadványokat értékesítő és kölcsönző spanyol üzletek 75 százaléka tönkrement vagy bezárt az elmúlt években; a helyi DVD eladások száma hatszor gyorsabban csökken, mint például Nagy-Britanniában, míg a fogyasztók körülbelül 90 százalékkal kevesebb összeget költenek filmekre, mint brit vagy német társaik. A statisztikák szerint a 15 százalékos európai átlaggal szemben a spanyol lakosság 30 százaléka használja a fájlcserélő oldalakat.

forgalmazó DVD kalózkodás Spanyolország Sony
Kapcsolódó cikkek