Cégvilág

Sukoró után: a King’s City megakaszinó keresi új helyét

Fred H. Langhammer: nem azért jöttünk Magyarországra, hogy bíróságra járjunk

Fred H. Langhammer, a King’s City befektetői csoport vezetője és társalapítója. 2005 óta a Walt Disney Company igazgatótanácsának tagja, 2000-2004 között az Estée Lauder Companies Inc. vezérigazgatója. Szerinte kaszinójukban, valahol a Közép-Dunátúlon 2014-ben útjára indul a rulettgolyó


Miért döntöttek Magyarország mellett, amikor szórakoztatóközpontot terveztek?

Már 2007 óta kerestük azt az európai országot, ahol megvalósíthatjuk az üdülő- és szórakoztatóközpontunkat megvalósíthatjuk. Végül két ország – Spanyolország és Magyarország – között kellett döntenünk, és a magyar gyógyfürdők győzedelmeskednek a spanyol napsütéssel szemben. Két fontos tényező is befolyásolta, hogy így döntöttünk. Egyrészt Magyarországot földrajzi adottságai miatt viszonylag könnyű megközelíteni akár Európából, akár a világ más tájáról; másrészt a negyedévente Magyarországra érkező turisták száma is stabilnak mondható az elemzéseink szerint.

Az Önök beruházási terve nagyobb volumenű, mint a kecskeméti Mercedes-gyárépítés. Honnan származik majd a tőke, és milyen megtérülésre számítanak?  

A tőke a King’s City társalapítóitól, valamint más globális pénzügyi szervezetektől érkezik majd. Meg vagyunk győződve arról is, hogy befektetésünk Magyarországon megfelelő megtérülést eredményez majd, máskülönben nem töltöttünk volna több, mint két évet a projekt előkészítésével. 

Fontosnak tartom megemlíteni azokat az előnyöket is, melyek Magyarország, a magyar turizmus, valamint a Közép-Dunántúli régió javára szolgálnak majd a befektetésünk megvalósulásával. Engedje meg, hogy röviden kitérjek egy, a közelmúltban megvalósult szingapúri befektetésre, mely nagyon hasonlít a tervezett befektetésünkhöz. Szingapúr első kaszinója 2010 márciusában nyílt meg a Resorts World Sentosa (RWS) integrált szórakoztatóközpont részeként. A kaszinó megnyitása látványos sikert aratott, hiszen már az első héten több mint 13 ezer látogató kereste fel.

A Credit Swiss elemzői arra számítanak, hogy az RWS komplexum révén ugrásszerűen megnövekszik majd a Szingapúrt évente felkereső turisták száma 2010-2015 között: a turisták száma a jelenlegi évi 11 millióról akár évi 17 millióra is növekedhet. Az RWS mind felépítésében, mind méreteiben és a tervezett látogatók számában nagyon hasonlít a King’s City szórakoztatóközponthoz. 

A szingapúri turisztikai minisztérium előrejelzései szerint minden új megnyíló kaszinó 1,92 milliárd dollár bevételt jelent a költségvetésbe, és a fejlődő szerencsejáték-iparágnak köszönhetően Szingapúr GDP-je 0,5-1,0%-kal is növekedhet 2015-ig. Ez a tény is jól illusztrálja, hogy az ilyen jellegű, komplex turisztikai beruházások nagy lökést adhatnak egy ország gazdaságának, főleg a jelenlegi, a gazdaság számára nehéz időszakokban.

A magyar kormánytól elnyert koncessziót milyen feltételekkel kapták meg, elégedettek-e a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokkal?

Mielőtt megszületett volna a döntés, hogy a projektet Magyarországon valósítjuk meg, egyáltalán nem volt kapcsolatunk a kormánnyal. A végleges döntést követően a jogi képviselőnk hivatalos úton megkereste a magyar kormányt és megkezdődtek a befektetéssel kapcsolatos tárgyalások. Úgy gondoljuk, hogy bármelyik ország kormánya örömmel tárgyalna ilyen neves befektetőkkel, és reméljük, hogy a választások lezárultával az új magyar kormány felgyorsítja majd a tárgyalási folyamatot ezzel az egyedülálló befektetéssel kapcsolatban. Az I. kategóriába tartozó, a Közép-Dunántúli régió terültén működő kaszinóval kapcsolatos nyílt pályázatot 2009 augusztusában nyertük el. A pályázatra részletes terveket, dokumentációkat és tanulmányokat nyújtottunk be.

Meg kell ugyanakkor jegyeznünk, hogy a kaszinó csak egy részét képezi az üdülő- és szórakoztatóközpont tervezett látványosságainak.   
A kaszinó- és szórakoztatóközpont nagy munkaigényű beruházás. Honnan származik majd a csaknem 3500 főnyi munkaerő? Kell-e képzésen gondolkodni, vagy esetleg külföldről szakembergárdát toborozni?
Befektetői csoportunk szerint a King’s City egy olyan lesz, mely jelentős mértékben hozzájárul majd Magyarország és a Közép-Dunántúli Régió gazdaságának fellendüléséhez, valamint nagy lökést adhat majd a magyar turizmus fejlődésének is. Ennek megfelelően – ahogyan Ön is említette – közvetlenül minimum 3500 főnek (ennek 10%-át vezetői pozíciókban), valamint közvetve további több ezer főnek (pl. régiós kisvállalkozások, stb.) biztosítunk majd munkát. Jövőbeli munkavállalóink várhatóan az egész ország területéről érkeznek majd. Természetesen a szakmai képzés is részét képezi majd a befektetésünknek.

És milyen vendégkörre számítanak, ha a kaszinóváros felépül? Lehet-e az orosz és más keleti vendégekre számítani a King''s Cityben?

Várakozásaink szerint a vendégek Európa minden országából, a Távol-Keletről, és a világ minden tájáról érkeznek majd. A King’s City komplexum egy olyan egyedülálló beruházás lesz, melyet kötelező lesz majd látni; egy olyan úti cél, mely nemcsak a legmagasabb minőségbeli elvárásoknak felel meg, de a vendégkör lehető legszélesebb skálájának biztosít majd látványosságokat. A komplexum egyesíti majd a tradíciókat a stílus világával, így biztosítva élményekben gazdag szórakozást vendégek millióinak. Reményeink szerint a King’s City Európa vezető üdülő- és szórakoztatóközpontjává válik majd.  

Azután, hogy nem Sukoró lesz a helyszín, hogyan választják ki a következő lehetséges helyet? Milyen szempontokat vesznek majd figyelembe?

Megértjük a helyi lakosok és más emberek aggodalmát a Velencei-tó partján elhelyezkedő területtel kapcsolatban. Nem azért jöttünk Magyarországra, hogy bíróságra járjunk, hanem azért, hogy egy olyan egyedülálló komplexumot építsünk, melyre a magyarok is büszkék lehetnek. Éppen ezért jelenleg egy alternatív helyszínt keresünk a befektetés számára. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy az alternatív helyszín valahol a Közép-Dunántúli Régióban lesz majd. A projekt csapat jelenleg pár alternatív helyszín kiválasztásán dolgozik, és reméljük, hogy hamarosan döntést tudunk majd hozni ezzel kapcsolatban. 

Mikor indulhat el az első rulettgolyó a King''s Cityben?

A King’s City 2014 elején nyitja majd meg kapuit, a magyar, európai és a világ mind országából érkező turisták örömére. Sok munkát fektetünk a projektbe és hiszünk abban, hogy ha megvalósult a beruházás, akkor a magyarok is büszkén tekintenek majd a King’s City-re.

Sukoró kaszinó-projekt
Kapcsolódó cikkek