Cégvilág

Hiába a digitalizáció, jobban szeretjük a papírfotót és a CD-t

Egy, a napokban közzétett brit felmérés ellentmondani látszik annak az elképzelésnek, amely standard formátumnak tartja a digitális tartalomszolgáltatást. A kutatás szerint ugyanis a fogyasztók többsége olyan hozzáadott értéket társít a fizikai hordozókhoz, amelyet a digitális fájlokhoz már nem kapcsolnak hozzá.

A HP megbízásából készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a digitális tartalmak alulértékelése jelentheti az egyik okot arra vonatkozóan, miért olyan népszerű és nagy arányú az illegális letöltés az internetező közösség keretein belül. A kutatásról beszámoló Silicon Republic közlése szerint a 16 és 60 év közötti internezők jelentős része fér hozzá valamilyen formátumú digitális tartalomhoz, de ez nem jelenti azt, hogy a digitális és analóg formátumok közötti váltás valóban lezajlott volna.

A válaszadók 68 százaléka ugyanis továbbra is a papíralapú fotókat preferálja a digitális képekkel szemben, 64 százaléka szeretné a zenéket CD, 75 százaléka pedig a filmeket DVD vagy Blu-Ray lemezen birtokolni a kizárólagos elektronikus hozzáférés helyett.

 A kutatók szerint ez az adat rávilágíthat a pszichológiai motivációkra a kalózkodás mögött. Meglátásuk szerint ugyanis mindez arra utal, hogy a fogyasztók nem társítják ugyanazokat az értékeket a digitális fájlokhoz, mint amit a fizikai hordozókhoz kapcsolnak. Vagyis, részben ez lehet az oka annak, hogy míg a BitTorrentről vagy más fájlcserélő honlapon történő letöltést nem, addig a CD vagy DVD lopást igenis illegálisnak tekintik.

Ez a fajta alulértékelés a kutatás más kérdései során is alátámasztást nyert. A válaszadók ugyanis rendre alacsonyabb összeget jelöltek meg digitális médiagyűjteményük, mint könyv, CD és DVD kollekciójuk értékére vonatkozóan. A kutatás szerint a digitális hordozók részleges elutasítása a legnagyobb médiafogyasztó 16-34 éves korcsoportban is, továbbá az e-könyvek piacán is kimutatható. Ez utóbbira vonatkozóan 95 százalék nyilatkozott úgy, hogy papíralapú könyvet választana a digitális kiadás helyett.

DVD CD kalózkodás blu-ray BitTorrent birtiklási vágy
Kapcsolódó cikkek