Cégvilág

Kitart az áresés a lakáspiacon

Az FHB Lakásárindex szerint a hazai lakóingatlanok átlagos ára nominálisan 6,3 százalékkal mérséklődött 2009-ben – közölte mai sajtótájékoztatóján Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

A visszaesés ugyanakkor – tette hozzá – valamivel alacsonyabbnak mutatkozott az előzetesen kalkuláltnál, hiszen a korábbi kalkulációk 6,5 százalékos csökkenést jósoltak előzetesen.

Harmati László rámutatott: 2009 végére visszatért a hitelezési szándék a pénzügyi szolgáltatóknál, vagyis a piac kínálati oldalról már nem korlátos. A kereslet ugyanakkor változatlanul gyenge maradt, hiszen a háztartások jövedelmi helyzete romlott, és kilátásaik is kedvezőtlenül alakultak.

A 2010-re vonatkozó prognózis ugyanakkor – közölte a vezérigazgató-helyettes – nem változott: az index készítői erre az évre átlagosan 9,3 százalékos, lassuló áreséssel számolnak.

Földcsuszamlás-szerű, bőven kétszámjegyű árcsökkenésre ugyanakkor – szögezte le Harmati László – továbbra sem kell számítani, részben azért, mert a válságot megelőzően buborék sem alakult ki a hazai piacon.

lakáspiac áresés FHB FHB Lakásárindex
Kapcsolódó cikkek