Cégvilág

Közeleg a nyár, vár az Adria - Mit kell tudni indulás előtt?

Bár az időjárás erre igyekszik rácáfolni, lassan itt a nyaralási szezon. Ilyenkor szinte menetrendszerűen közzéteszi a vám- és pénzügyőrség azokat a tudnivalókat, melyek segítenek megkönnyíteni, gondtalanná tenni a nyári utazásokat.

Horvátországba bármilyen élelmiszer és élelmiszer-készítmény – bizonyos mennyiségi korlátozásokkal, például maximum 10 kg hús, 10 kg húsáru, 10 kg sajt, stb. – bevihető.

Az Európai Unión kívüli országokból – így Horvátországból is – vám- és adómentesen légi forgalomban 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm fogyasztási dohány hozható be, míg közúton, vasúton, vagy hajón 40 darab cigaretta, vagy 20 darab szivarka, vagy 10 darab szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány.

Ezen kívül tömény szeszesitalokból 1 liter, borból 4 liter, sörből 16 liter hozható be. Egyéb árukra vonatkozóan légi forgalomban 430 euró, közúton, vasúton és hajón 300 euró a vámmentes értékhatár. A Horvátországba beutazók számára a vámmentes keret jelenleg 1000 kuna.
 
Az Európai Unióba belépő, illetve az Európai Uniót elhagyó utasok, akiknél 10 ezer euró vagy azt meghaladó összegű (akár különböző pénznemekben lévő) készpénz, vagy ennek megfelelő összértékű, készpénzre könnyen átváltható eszköz (például utazási csekk) található, annál a vámhatóságnál (vagy egyéb illetékes hatóságnál), amelynél belépett az unióba, vagy elhagyta azt, köteles erről nyilatkozatot tenni. További részletek a vám- és pénzügyőrség internetes oldalán találhatók.

Vám- és Pénzügyőrség Horvátország EU
Kapcsolódó cikkek