Cégvilág

Lopja az adatokat a magyar - Belső ellenségek

Az adatszivárgás elleni védelem minden vállalat számára kulcsfontosságú lehet a következő években. A megnövekedett kockázatokra a folyamatosan fejlődő IT és adatbiztonsági ipar naprakész megoldásokkal tud válaszolni.

Az IT Risk Management hazai szakértője, a Compliance Data Systems Kft. (CDSYS) – mely e területen belül a Symantec Data Loss Prevention (adatszivárgás elleni védelem) megoldására és az IT Compliance-re specializálódott – mai sajtótájékoztatóján ismertette hazai tapasztalatait és a magyar piacon várható kilátásokat.

 „A magyar cégvezetők megdöbbenve olvassák a nagy amerikai piackutatások adatait arról, milyen károkat okoz, ha értékes információk kerülnek ki a vállalattól. Sokszor azonban eszükbe sem jut, hogy az ő cégük is hasonló veszélyeknek van kitéve. Sajnos itthon is emelkedik az elbocsátások száma, és ez érezhetően megnöveli a vállalati adatbiztonsági kockázatokat.

A legérzékenyebb és legóvatosabb pénzügyi szektor már több hatékony lépést is tett a megfelelő védelem érdekében, de a többi iparágnak sem szabad kivárnia” – nyilatkozta Egerszegi Krisztián, a CDSYS ügyvezető igazgatója.

A Symantec és a Ponemon Institute által tavaly végzett felmérés szerint a közel ezer munkahelyet váltó vagy munkahelyet elvesztő megkérdezett közül 59 százalék vitt el adatot korábbi munkahelyéről annak engedélye nélkül. Ezek közül kevesebb volt a jogtalanul elvitt pénzügyi adat és forráskód, viszont a szoftverek, dolgozói és felhasználói információk, valamint az email-listák igen népszerűek voltak. 
 
Az informatikai támadások mintegy 80 százaléka, a hagyományosan biztonságosabb környezetben – például pénzintézetek, biztosítók esetén – pedig akár 90 százaléka is származhat belső veszélyforrásokból.

Ponemon CDSYS Symantec it risk management adatszivárgás informatika adatbiztonság adat
Kapcsolódó cikkek