Cégvilág

Nem az növeli az élettartamot, ha többet költünk egészségügyre

Miközben a magyar egészségipar a GDP mintegy 8,3 százalékát termeli, az egészségügyre fordított közkiadások csak kevesebb mint 5 százalékra rúgnak az Egészségügyi Baráti Társaság adatai szerint.

Habár a különböző hazai és nemzetközi forrásoknak némileg eltérő adatai vannak, az látszik – ahogy egyes kutatók állítják –, tényleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az egészségügyi közkiadások növelése önmagában javítaná a lakosság egészségi állapotát.
Igaz, egyes kutatások szerint növelik az élettartamot.

Az Egyesült Államokban az egy főre jutó egészségügyi kiadás 2,2-szerese a nyugat-európai átlagnak, s mégis náluk a legnagyobb az elkerülhető okokból bekövetkező halálozások száma.

Körképünkből is látszik: hiába a többletkiadás, a problémák – mint a rossz, hiányos koordináció, az egymás mellett fölöslegesen működő struktúrák vagy éppen a költséghatékonyság alacsony szintje – szinte mindenütt hasonlók.

Magyarországon – s ebben egyetértenek a hazai szakértők – vagy forrásbővítésre, vagy szerkezetváltásra, illetve mind a kettőre szükség lenne. Van olyan vélemény, amely szerint 60–90 milliárdos ráfordítással rövidülnének a várólisták, emelkedne az egészségügyi dolgozók jövedelme, s mérséklődne a migráció.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

magyar gdp várólista magyar egészségügy
Kapcsolódó cikkek