Cégvilág

Nem fogy jól a tégla: veszteséges lett a Wienerberger

A hideg időjárás és az építőipari lejtmenet miatt az idei első negyedévben veszteséges lett a világ legnagyobb téglaipari cégeként ismert osztrák Wienerberger.

A hazánkban is jelentős érdekeltségekkel rendelkező cég adózás, kamatfizetések és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) mínusz 23 millió euró volt január és március között. Ez elsősorban a forgalom 22 százalékos esésére vezethető vissza – tudósít a Reuters. A brit hírügynökség által előzetesen megkérdezett elemzők átlagosan 15 milliós veszteségre számítottak, a tényadat tehát némileg rosszabb lett a vártnál.

Az eredménnyel kapcsolatban azonban azt is megjegyzik a szakértők, hogy az idei az elmúlt húsz év leghavasabb tele volt Nyugat- és Közép-Európában, ráadásul az első negyedév hagyományosan a legalacsonyabb forgalmat produkálja az építőipari cégek számára, tehát a mostani rossz adatból sem lehet túlzottan nagy következtetéseket levonni. Heimo Scheuch, a Wienerberger vezérigazgatója ennek dacára is elismerte, hogy a gyenge évkezdetet az idén már nem fogja tudni teljesen ellensúlyozni a későbbi hónapokban remélt javulás sem.

tégla Wienerberger
Kapcsolódó cikkek