Az iparág hazai szereplői óvatos optimizmussal tekintenek az idei évre. Mint a Magyar Műanyagipari Szövetség II. negyedévre vonatkozó, cégvezetők körében végzett felméréséből látszik, a műanyag-feldolgozó vállalkozások többsége stagnálásra számít a következő időszakban, ám 2010 elejéhez képest jóval többen (a megkérdezettek harmada) látják úgy, lehetőség van a növekedésre.
Figyelemre méltó, hogy az árszínvonalban kevesen remélnek javulást. A stagnálás az energiaárak növekedése miatt különösen negatívan érinti a szektort: ipari szegmenstől függően átlagosan 40-50 százalék véli úgy, a következő negyedévben növekszik az alapanyagok ára.
A válság komoly törést hozott a szektorban: 34 év óta először esett vissza tavaly a műanyagipar teljesítménye Európában. Hazánkban is jelentős volt a visszaesés: a vegyipar 18 százalékos csökkenésénél is nagyobb arányban, 22,1 százalékkal zsugorodott a hazai vegyipar több mint 5 százalékát produkáló műanyagipar. Ezen belül az alapanyaggyártás területein a 2007-eshez képest már alacsonyabb 2008-as szint 75,5 százalékát termelték 2009-ben. A felhasználás – mennyiségben számolva – 9,7 százalékkal esett vissza.
A fontos szegmensnek számító gépgyártás visszaesése a végéhez közeledik. Ez magyarázhatja, hogy az ezen a területen tevékenykedő hazai cégek is az átlagnál optimistábban ítélik meg exportlehetőségeiket a következő időszakban: 40 százalékuk reméli a forgalom növekedését. VG