Cégvilág

2012-re több tábla PC fogy majd, mint netbook

A Forrester piackutató cég felmérései azt mutatják, hogy a tábla PC-k sikere nem csak átmeneti jelenség.

A Mashable által idézett prognózis szerint a tábla PC-k fejlődése töretlen lesz, így két év múlva az egy képernyőből álló készülékekből több fogy majd, mint a notebookok olcsó kistestvéreiből, a netbookokból.

A változás jelei már most láthatóak: két hónap alatt 2 millió iPad talált gazdára, miközben az eddig dinamikusan fejlődő netbookok szektora lassult. Az is a tábla PC-k javára billenti a mérleget, hogy a jelek szerint a legtöbb fontos hardver gyártó tervezi, hogy belép ebbe az üzletágba.

A Forrester meglátása szerint idén az eladott PC-k 32 százalékát teszik ki a desktopok, 44 százalékát a notebookok, 18 százalékot gyűjthetnek a netbookok és 6 százalékot érhet el a tábla PC-k aránya. A táblák eladási aránya 2011-től 2015-ig 23 százalékra emelkedik, míg a netbookoké 17 százalékon stabilizálódik, a notebookoké pedig enyhén csökken. A legnagyobb csökkenést – nem meglepő módon – az asztali számítógépek könyvelhetik majd el, a Forrester szerint 2015-ben már csak 18 százalékot tesznek ki eladásaik.

netbook eladás Forrester tábla PC notebook desktop PC előrejelzés
Kapcsolódó cikkek