Cégvilág

A földeladásoknál az államot illeti majd az elővásárlási jog

A vidékfejlesztési tárca még a nyári rendkívüli parlamenti ülésszakon az Országgyűlés elé terjeszti a földtörvény módosítását, amelynek lényege: földvásárlásoknál a magyar államot illeti meg az elővásárlás joga - jelentette be Fazekas Sándor miniszter szombaton Jászladányban, a helyi gazdakör felújított székházának átadásakor mondott beszédében.

A tárca vezetője azt mondta, hogy ezáltal a spekulációt és a zsebszerződéseket akarják megelőzni, a vásárlásokkal pedig egy alapot teremtenének a fiatal gazdászok földhöz juttatásához, illetve a már termelő gazdák is ki tudják majd bővíteni földterületüket haszonbérlet révén.

A törvénymódosítás összhangban van a kormányprogramban foglaltakkal, miszerint a magyar állam eszközeivel védi a nemzeti kincset jelentő földvagyont - tette hozzá.

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a tárca többek között tervezi az alkalmi munkavállalás jelenlegi bonyolult rendszerének egyszerűsítését, a jó minőségű hazai termékek előállításának és helyi értékesítésének elősegítését.

A miniszter a jászladányi gazdakör felújítás után birtokba vett új székháza kapcsán úgy fogalmazott, ez a létesítmény azért fontos, mert erősíti az együvé tartozást, az erős helyi közösség kialakulását. Szavai szerint az elmúlt években egy "vidékromboló politikai irányzat uralkodott, amely a helyi társadalom erőit is szándékosan fel akarta darabolni". Ennek a károkozásnak elsősorban a falvakban és a kisvárosokban élők látták kárát a posták bezárása, vagy a vasúti mellékvonalakon a személyszállítás megszüntetése miatt - fűzte hozzá.

A Jászladányi Gazdakör új székhelye az adományozás legkülönbözőbb formái révén jött létre, volt aki adója 1 százalékával, más fizika munkával, míg a tagok fejenként 100 ezer forint befizetésével járultak hozzá a terv megvalósításához.

Fazekas Sándor hazai termékek jászladányi gazdakör
Kapcsolódó cikkek