Cégvilág

Amikor elkezdődik a jégeső, félre kell állni - lemondott a Duna TV elnöke

„Amikor az emberrel folyamatosan közlik, hogy a jövőben nem tartanak igényt a szolgálataira; amikor elkezdődik a jégeső, először mogyoró-, aztán dió-, majd végül teniszlabda nagyságú, akkor félre kell állni” – így indokolta július 22-étől hatályos lemondását Cselényi László, a Duna Televízió elnöke a csatorna Közbeszéd című műsorának rendkívüli kiadásában.

 Megjegyezte: a lépésre nem önmaga védelmében szánta el magát, hanem azért az intézményért tette, amelyért „él-hal, és amelyben életének egy jelentős részét töltötte el”.
 
„A kilépésemnek van egy számomra szimbolikus napja, jövő csütörtök, amikor nagy valószínűséggel az Országgyűlés szavaz az új médiatörvényről, amellyel én nem értek egyet” – tette hozzá Cselényi László.

A kuratóriumot meglepte a tévéelnök lemondása – állította Simkó János, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöke, a Közbeszéd különkiadásának másik vendége. Az, hogy a Duna elnöke közös megegyezéssel, nem pedig lemondással válik meg az intézménytől, Simkó szerint jelzés értékű: méltányolja Cselényi Lászlónak a Duna Televízió élén eltöltött időszakát.
 
Hozzátette: a nézők pontosan tudni fogják, mi történt az elmúlt öt és fél, hat évben a Duna Televízióban. A Nemzet Televíziójából egy fontos európai televízió lett, amely eljutott mindenhová, ahol fontos a magyar nyelv, a magyar szó, az identitás. Olyan dolgok születtek az említett időszakban, amelyeket az elnök lemondása nem tesz érvénytelenné, hiszen itt maradnak az archívumban.
 
Simkó János megemlítette: a televízió „elképesztő mennyiségű díjat” nyert el Cselényi elnöksége alatt, továbbá a párbeszéd, a dialógus televíziója maradt. „Azt képviselte, hogy lehetnek különböző nézetek, elvárások, vizsgálhatjuk különbözőképpen a dolgokat, de beszéljük meg. Üljünk le egy asztalhoz és mutassuk meg egymásnak az érveket” – szögezte le Simkó János.
 
A kuratóriumi elnök fontosnak tartotta megjegyezni: Cselényi László elnökként is autonóm személyiség volt, amit fontosnak tartotta a Duna Televízióra vonatkoztatva is. „Nem lehetett átgyalogolni a Duna Televízión. Nem lehetett különböző pártakaratokat érvényesíteni. Ez mentette meg a Dunát. Én azt remélem, hogy ha ezt az autonómiát meg lehet a későbbiekben őrizni, akkor ez is fogja megmenteni” - szögezte le Simkó János a Duna Televízióban.

Cselényi László médiatörvény Duna TV
Kapcsolódó cikkek