Cégvilág

Digitális televíziózás - Lemaradtunk valamiről?

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség vezetője szerint Magyarország elmaradt a digitális átállással kapcsolatos előkészületek terén. A szolgáltatók attól tartanak, hogy a nézőket kész helyzet elé állítja a 2011-es átállást, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint viszont ezek alaptalan félelmek, igaz, még sem a lekapcsolás idejéről, sem annak kommunikációjáról nem született döntést.

Az Antenna Hungária 2010 májusában indított el a MinDig TV extra szolgáltatását, amelynek keretében összesen 17 földfelszínről, digitálisan sugárzott csatornát nézhetnek az ügyfelek. A cég egy Magyarországon korábban nem használatos konstrukcióban kínálja a csomagot: az egyszeri aktiválási díj mellett az egy éves hűségidő alatt két részre bontja a szolgáltatás díját. Az első félév kedvező díját a második félévben magasabb ár váltja fel, a cég szerint az átlag ezer forintos havidíjat tekintve az egyik legkedvezőbb árú szolgáltatást nyújtják a digitális televíziózás piacán.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke szerint nem meglepő az Antenna Hungária speciális ajánlata, hiszen a szolgáltatók között egyre élesebb a verseny. A kábeles cégek nem emelték díjaikat az elmúlt időszakban, az újonnan a piacra lépők igyekeznek hűséget kérni az alacsony árakért. Kéry Ferenc úgy látja: az egy hűségidő, két ár konstrukció nem terjed majd el, a Szövetség tagjai inkább az átláthatóbb módozatokat választják – mondta az elnök.

Ezek persze változhatnak, hiszen a kábeltévés piac telített, azonban egy jelentős fogyasztói réteg rövidesen célponttá válhat a cégek számára. 2011 végére az EU előírásai szerint Magyarországon kikapcsolják az analóg, földfelszíni adásokat és helyüket a digitális terjesztés váltja fel. Ez azt jelenti, hogy „levadászható” lesz az a mintegy 800 ezer háztartás, ahol jelenleg szobaantennával néznek analóg TV-adást.

Persze, a szolgáltatók igyekeznek most is átcsábítani a digitális kábeles adásra az ügyfeleket, de ez Kéry Ferenc szerint nem könnyű. Egyrészt az analóg kábeltévé jelenleg sokkal olcsóbb, mint digitális párja, másrészt a lakosság túlnyomó többsége még mindig hagyományos televíziót használ, vagyis egyszerűen nem észlelheti a minőségi különbséget az analóg és digitális sugárzás között. A Kábelszövetség szerint a digitális átállás menete tisztázatlan, ahogy nem világos a háztartások támogatása sem. A szakmai szervezet számításai szerint egy analóg tévés otthon „digitálissá tétele”, vagyis a set top box beszerzése mintegy 20 ezer forint, eszerint a teljes, országos beruházási költség 16 milliárd forint, de nem lehet tudni, ezt hogyan, és milyen mértékig ellentételezi majd az állam.

A digitális átállás tekintetében nem vagyunk késében, ugyanakkor tény, hogy a 2011-es lekapcsolás pontos időpontjáról még nem született döntés – mondta a Kábelszövetség véleményére reagálva a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője. Márton György leszögezte: terveik szerint több lépésben valósul meg az földfelszíni analóg adások lekapcsolása és az időpont meghatározását követően legalább fél év telik el a tényleges lekapcsolásig. A szakértő hozzátette: a kábelszolgáltatók érdeke, hogy saját hálózataikat mielőbb digitalizálják, gazdasági társaságként nekik kell minél többet tenniük azért, hogy a közönség időben megértse a digitális átállást. Az NHH munkatársa ugyanakkor megjegyezte, hogy a kábelszolgáltatókat – érhetően – érdekli, hogy milyen állami támogatást kapnak majd a digitális televíziózásra átálló nézők. Ugyanakkor ebben a tekintetben nem biztos, hogy mind a 800 ezer háztartással számolni kell, mivel nyilván nem mindenki rászoruló, aki ma analóg módon televíziózik otthonában, vagy hétvégi házában.

Egyelőre tehát nem született döntés a készülékvásárlás támogatásáról, illetve az átállás (pontosabban az analóg lekapcsolás) kormányzati kommunikációjáról, de annyi tudható: az ORTT jelenleg rendelkezik egy nagyságrendileg 2,5 milliárd forintos összeggel, amelyet az RTL Klub által befizetett műsorszolgáltatási díjból különítettek el. Ez az összeg a hátralévő időben mintegy 3 milliárd forintra emelkedhet a lekapcsolásig és ez lehet a forrása mind a majdani támogatásra jogosultak készüléktámogatásának, mind az átállás kormányzati kommunikációjának.

A földfelszíni digitális adás nézettsége egyelőre nem szerepel az NHH statisztikájában, de annyi tudható: ma az ország 88 százalékán elérhető 17, földfelszíni, digitálisan sugárzott csatorna. Az új televíziók mintegy 90 százaléka önmagában alkalmas a digitális műsorok vételére.

Az Antenna Hungária szerepe

Magyarországon az Antenna Hungária biztosítója a törvényben előírt, 94 százalékos, földfelszíni digitális lefedettséget. A cég 25 milliárd forintból építette ki a digitális hálózatát és mintegy 3 milliárd forintot fordított a szolgáltatás reklámozására. A szolgáltató adatai szerint a 800 ezer, antennát használó háztartásnak jelenleg körülbelül 10 százaléka használja az ingyenes MinDig TV szolgáltatást.

-->

földfelszíni digitális digitális átállás kábelszolgáltató Antenna Hungária kábelkommunikációs szövetség
Kapcsolódó cikkek