Cégvilág

Klímacélok: magyar előny - Sokan csak küszködnek

Környezetvédelem. Üdítő kivételnek számít Magyarország a térségben az uniós klímavédelmi célok várható teljesülésének területén. Miközben hazánk a jelek szerint könnyedén meg tud felelni mind a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére, mind a megújuló energiaforrások arányának növelésére vonatkozó elvárásoknak, a környező országok közül többen is irreálisnak tartják az uniós célokat.

Magyarországon sok szakértő szerint az EU 20 százalékos elvárásával szemben 2020-ig akár 40 százalékkal is csökkenthető lehet a szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es szinthez képest, hiszen a nehézipar leépülése a rendszerváltás után már önmagában 25 százalékos mérséklődést hozott.

Az mindenesetre biztos, hogy hazánknak 2020-ban a jelenleginél is több értékesíthető kibocsátási kvótája lesz: Olajos Péter korábbi európai parlamenti képviselő (azóta helyettes környezetvédelmi államtitkár) nemrég az EurActivnak adott interjúban úgy becsülte, hogy az emisszió jelenlegi szinten tartása mellett az ország több mint 3,5 milliárd eurós bevételhez juthat a felesleges szennyezési jogok értékesítéséből.

Hasonlóan jól állunk a megújulóforrásból származó energia arányának növelésében.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

kibocsátási kvóta klímacél emisszió
Kapcsolódó cikkek