Cégvilág

Nem volt megfelelő a H1N1-gyel kapcsolatos kommunikáció Paller szerint

Nem volt megfelelő a H1N1-gyel kapcsolatos kommunikáció – mondta Paller Judit országos tiszti főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában. Meglátása szerint nem lehetett előre tudni, mennyire lesz súlyos a járvány, ezért indokolt volt a készültség.

Nagy tanulságokkal szolgált a H1N1 vírus egyéves története, amely után le kell vonni a következtetéseket – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ÁNTSZ új vezetője, aki szerint a járvány kommunikációja nem volt megfelelő.

Paller Judit szerint az állampolgárokhoz és az orvosokhoz nem jutottak el fontos információk. Úgy véli, felelőtlenség volt azt feltételezni, hogy a járvány kihirdetése lobbiérdekeket szolgált.

A tiszti főorvos úgy fogalmazott: az Egészségügyi Világszervezetet, a WHO-t a legkönnyebb megvádolni azzal, hogy a gyógyszeripar érdekeit szem előtt tartva felnagyította a H1N1 vírus lehetséges veszélyeit.

Paller Judit szerint a kezdeti mexikói és amerikai megbetegedésekből levont következtetések azt mutatták, hogy világjárvány van kialakulóban, amelyre fel kell készülni. Szerinte Magyarország fel is készült: hatékony és nem ártalmas oltóanyagunk volt, amely hatásosságát tekintve az elsők között van a világon.

ántsz H1N1 influenza WHO oltóanyag Paller Judit
Kapcsolódó cikkek